Rävsaxen som blev en bäverfälla som blev en mårdfälla

Det var vare sig en rävsax eller en bäverfälla som den räv som avlivades i går satt fast i. Det var en mårdfälla och sannolikt rör det sig bara om maximal otur.

Räven fastnade i en mårdfälla. Foto: Privat

Redan i måndags upptäckte Janne Sandlund, Vintjärn en räv när han var på promenad. När räven som låg och sov skrämdes i väg tyckte sig Janne se något som satt fast i benet.

– Jag la ut lite mat och försökte locka in den så jag kunde skjuta den, men den var försiktig och det dröjde tills i går, säger han.

När han efter skottet kom fram till räven såg han att en slagfälla slagit igen över ena framtassen.

– Jag ringde jaktledaren och därefter kontaktade jag polisen. De fick fällan som jag ändå inte har något bruk för. Har någon placerat den rätt på marken är det naturligtvis inte bra, säger han.

De bilder som Janne tagit visar att det inte rör sig om någon bäverfälla som polisen uppgav tidigare i dag. Fällan är en mårdfälla, typ Belisle 120. Mård får jagas i Dalarna fram till den 31 mars.

Möjligheten finns att en hungrig räv klättrat upp till fällan som ofta har en stock lutad mot sig och stuckit in tassen för att komma åt maten. Att rävar fastnar i mårdfällor sker ytterst sällan. Det finns tydliga riktlinjer om hur fällor ska vara placerade och gillrade.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
0738-20 33 15
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser