Rävsaxen som blev en bäverfälla som blev en mårdfälla

Det var vare sig en rävsax eller en bäverfälla som den räv som avlivades i går satt fast i. Det var en mårdfälla och sannolikt rör det sig bara om maximal otur.

Räven fastnade i en mårdfälla. Foto: Privat

Redan i måndags upptäckte Janne Sandlund, Vintjärn en räv när han var på promenad. När räven som låg och sov skrämdes i väg tyckte sig Janne se något som satt fast i benet.

– Jag la ut lite mat och försökte locka in den så jag kunde skjuta den, men den var försiktig och det dröjde tills i går, säger han.

När han efter skottet kom fram till räven såg han att en slagfälla slagit igen över ena framtassen.

– Jag ringde jaktledaren och därefter kontaktade jag polisen. De fick fällan som jag ändå inte har något bruk för. Har någon placerat den rätt på marken är det naturligtvis inte bra, säger han.

De bilder som Janne tagit visar att det inte rör sig om någon bäverfälla som polisen uppgav tidigare i dag. Fällan är en mårdfälla, typ Belisle 120. Mård får jagas i Dalarna fram till den 31 mars.

Möjligheten finns att en hungrig räv klättrat upp till fällan som ofta har en stock lutad mot sig och stuckit in tassen för att komma åt maten. Att rävar fastnar i mårdfällor sker ytterst sällan. Det finns tydliga riktlinjer om hur fällor ska vara placerade och gillrade.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
0738-20 33 15
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼