Annons
Överlevde mirakulöst – Gaia överkörd av tåget | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan änglavakt
Hissmovallens Gaia hade änglavakt och överlevde olyckan när hon kördes över av tåget. Foto: Privat
Överlevde mirakulöst – Gaia överkörd av tåget

Jakten med den strävhåriga taxtiken Gaia blev en mardröm för jägarna. Plötsligt bröt hunden drevet och började springa längs med järnvägsspåret. Matte Elin Jireskog sprang för livet men hann inte fram innan tåget kom. Mirakulöst nog överlevde Gaia.

– Jag tror hon duckade på samma sätt som hon gör när våra jämthundar busar med henne, säger Elin som är märkbart tagen av den dramatiska händelsen för en dryg vecka sedan.

Jaktdagen spenderades strax söder om Åmål där hennes man har sina hemmamarker.

Den sexåriga taxtiken Hissmovallens Gaia tog upp rådjur och drevet buktade i cirka en timme men när det passerade järnvägspåret, för tåg mellan Karlstad och Göteborg, bröt taxen och började i stället gå längs med rälsen.

– Jag var närmast så jag började springa. När jag hade 300 meter kvar till hunden hör jag hur tåget kommer bakom mig. Jag söker skydd och ser det passera.

Vad tänkte du då?

­– Det var fruktansvärt. Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv, jag trodde ju att det var kört, men så hörde jag Gaia skrika och förstod att hon var i livet. Helt otroligt.

Elin springer fram och förväntar sig att hitta en svårt sargad tax. I stället hittar hon Gaia mitt på spåret. Hon blöder från huvudet men i övrigt verkar hunden klarat sig.

Ilfart till veterinär

Elin och hennes man tar med sig Gaia till djursjukhuset i Karlstad där hon röntgas och undersöks. Förutom jacken i hjässan, en hjärnskakning och chock har hon klarat sig bra.

– Hon får ligga under observation ett dygn men sen kunde vi hämta hem henne. Nu är hon sitt vanliga knäppa och busiga jag. När husse skulle jaga i lördags var hon sugen på att hänga med.

Kommer du våga släppa på marken igen?

– Det kommer vi nog. Det har ju aldrig hänt förr att någon hund sprungit längs med spåret. Men jag tror jag kommer vara mycket mer nervös och vi kommer nog dessutom ha en passkytt i närheten av drevet så man snabbt kan rycka in.

Först ska dock Gaia få vila ut ordentligt och fira jul med familjen hemma i Grums.

Gaia och Elin är ett bra team och framöver blir det nya jakter för de båda. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!