För första gången någonsin har en varg skjutits under licensjakt i Södermanland. Arkivbild: Gettyiamges

Värmländska vargjakten avlyst – ännu inget besked från kammarrätten

Vargjakten är nu avlyst i Värmland. Det är dock vargar kvar i flera av de jagade reviren - bland annat ett föräldrapar. Och kammarrätten i Sundsvall dröjer fortfarande med besked om tilldelning kan omfördelas.

"}}

– Det är bedrövligt, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, om det faktum att kammarrätten fortfarande inte avgjort länsstyrelsens överklagande.

Den sista vargen i kvoten i licensjakten fälldes i lördags i Forshagareviret. Sex vargar har skjutits.

– Det var en tik på 27 kilo som sköts i lördags. Fortfarande finns föräldraparet, och eventuellt någon valp till, kvar i området, säger Gunnar Glöersen.

För de tre länsegna reviren Vismen, Flatmossen och Forshaga beslutade länsstyrelsen i Värmland, att 18 vargar skulle få skjutas. Tanken var att kunna omfördela tilldelningen mellan reviren.

Omfördelningen överklagades av värnarsidan och förvaltningsrätten i Luleå upphävde beslutet.

I reviret Flatmossen fälldes endast två vargar. Sedan ansåg länsstyrelsens personal att det inte längre fanns revirvargar i området. Jakten avlystes.

Överklagade 19 december

Därefter har det visat sig att antalet vargar i reviren Vismen och Forshaga var fler än sex när jakten startade.

Med omfördelning av kvoten hade minst ett, kanske två revir till gått att tömma.

Länsstyrelsens personal i Värmland överklagade till Kammarrätten i hopp om att kunna flytta tilldelning från Flatmossen till de andra reviren. Kammarrätten fick överklagandet den 19 december.

Men ännu har det inte kommit något besked från kammarrätten. När Jaktjournalen kollade i fredags hade rätten inte ens tagit ställning till om ärendet ges prövningstillstånd.

– Det är bedrövligt med tanke på att förvaltningsrätten i Luleå och kammarrätten i Sundsvall fick uppdraget att ta hand om de här ärendena – just med tanke på att de skulle hinna med all prövning. Men nu återstår bara nio dagar på jakten, säger Gunnar Glöersen.