Jägaren från Västerbotten försökte mörka med att han tjuvjagat älg på grannens mark. Men grannen synade bluffen. Nu har mannen dömts för jaktbrott. Foto:

Tjuvsköt älg på grannens mark – döms för jaktbrott

Drygt 48 700 kronor och en dom för jaktbrott. Det blir priset en Västerbottensjägare i 40-årsåldern får betala för att han tjuvjagat älg på grannens mark.

"}}

Det var i november 2021 som den 40-årige jägaren plötsligt en dag ringde upp sin granne före att berätta att han fällt en älg på hennes mark. Enligt 40-åringen hade han skjutit älgen medan den stod på hans egen mark. Därefter hade djuret ”ramlat in ett par meter” på grannfastigheten.

Märkte ut fel plats

När 40-åringen skickat en kartbild där platsen som älgen stupat var utmärkt, lät grannen skytten ta hand om bytet.

Men när grannen några dagar senare begav sig till platsen som 40-åringen märkt ut fann hon inga spår i snön. Vid en vändplan hittade hon dock spår från en fyrhjuling.

Kvinnan följde spåren, som ledde fram till en slaktplats där räntan lämnats kvar.

Platsen var belägen betydligt längre in på hennes mark (200 meter) än hennes 40-årige granne uppgett. Från den plats han märkt ut på kartan var det nästan 400 meter.

Skyllde på misstag

Mellan de båda platserna fanns en höjd med en mast. Ett landmärke så tydligt att markägaren bedömde risken för att 40-åringen skulle ha tagit miste på var i terrängen han befunnit sig som obefintlig.

Markägaren gjorde polisanmälan och för en tid sedan ställdes 40-åringen inför rätta för jaktbrott.

Mannen har hela tiden nekat till brott. I rättegången erkände han att han skjutit älgen inne på grannens jaktmark, men att han gjort detta för att han hittat älgen liggande skadad. Att markägaren fått felaktig information om var älgen skjutits förklarade han med att han märkt ut fel plats av misstag. Eftersom älgen var skadad ansåg han dock älgens exakta läge vara av underordnad betydelse.

Döms för jaktbrott

Tingsrätten köpte dock inte förklaringen. Sedan det konstaterats att 40-åringen är en så pass erfaren jägare att han medvetet måste anses ha lämnat felaktiga uppgifter till markägaren för att dölja att han tjuvjagat på hennes mark, förklarades jägaren skyldig till jaktbrott.

Straffet blir 80 dagsböter och 5 500 kronor i skadestånd till markägaren. Utöver det ska 40-åringen även erlägga avgift till Brottsofferfonden och stå för kostnaderna för sitt eget försvar.

Totalt handlar det om kostnader på drygt 48 700 kronor.