40-årige Fredrik Granath gör sitt första SM tillsammans med Team Granaths Black Lady.

Sveriges bästa drevrar gör upp i Haparanda

På fredag avgörs Har-SM Drever i skogarna kring Haparanda. Två som är taggade är Fredrik Granath från Oskarshamn och hans treåriga tik, Team Granaths Black Lady.

– Vi har 140 mil enkel resa och är på väg upp, berättar Fredrik som gör sin första SM-tävling. Han och hunden mellanlandade i veckan i Hälsingland där man tränat och slipat på formen inför SM-tävlingarna. – Hon är i bra form. Vi har både cyklat och simmat mycket i sommar. Men jag kan inte släppa henne hemma i Oskarshamn före den 1 oktober – för hon är inte rådjursren, berättar Fredrik.

Trippelchampion

Vill du ha henne rådjursren? – Nej, det vill jag inte. Men hon jagar hare så bra, att det i och för sig inte skulle göra någonting om struntade i rådjur, svarar Fredrik. Team Granaths Black Lady är trippelchampion, utställning, drev och viltspår. Vid drevproven som kvalificerade henne till SM:et tog hon fyra rådjursettor och två harettor på tre prov. Vilka är hennes bästa egenskaper som jakthund? – Hon har bra skall, är envis och spårnoga och löser tapterna på ett bra sätt. Och så är hon ärlig – skäller inte i onödan, säger Fredrik. Hur tror du ni placerar er? – Jag vet vad hon är kapabel till, men det är många bra hundar. Det går inte att gissa, svarar Fredrik.

Regn i två dagar

SMHI lovar regn under hela tävlingsfredagen och det gör att förhållandena kommer att bli svåra, tror Fredrik. – Det ska regna under torsdagen också – så det kommer att bli svårt. Man får försöka söka efter hare uppåt höjderna, säger Fredrik. Han åker upp i god tid till tävlingarna, för att kunna vila sig i form till fredagen. – Jag blev påkörd när jag var i 23-årsåldern och har värk i kroppen. Därför behöver jag en dag för att vila. Norrbottens läns Dreverklubb kommer att livesända tävlingen med statusuppdateringar från deltagarna på sin Facebooksida.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Deltagande hundar Har-SM Drever 2019: SEJCH SEUCH SE V-17 SE V-18 Lilla Solbackens Cindy, Henrik Andersson SEJCH SEUCH RR Slagstigens Ulsa, Ingvar Karlsson J SEVCH Stjärnskogens Berit, Ingvar och Anneli Karlsson SEJCH SEUCH Friljusets Chili, Sverker Sundqvist SEJCH Berghällens Milou, Peder Hedén SEJCH SEUCH Friljusets Bea I (Struken) Martin Davidsson (Struken) SEJCH SEUCH SEVCH Team Granaths Black Lady, Fredrik Granath J RR Slagstigens Yasmine, Michael Persson SEJCH Stjärnskogens Zamba, Gunnar Olsson Hund från Norrbottens dreverklubb: J SEUCH Långsjöbäckens Alva, Anna-Lena Kaati Reserver i turordning J Nillas Castor Elsa, Per Björklund J RR Slagstigens Visha, Bo Lundberg J SEVCH Stjärnskogens Ciri, Brian Lundberg och Jonas Kriström SEJCH SEVCH Tunets-Cita, Peter Eriksson