Vargvännen Rolf Lundqvist lämnade över en vargskit efter en "illegalt dödad" varg, över ett år efter att vargen skulle ha skjutits. Foto: Curt Kvicker.

Rolf lämnade in vargskit ett år efter att vargen ”dödats illegalt”

Nu framkommer nya uppgifter om vargen som ska ha dödats illegalt på Valåssjön i Hälsingland. Mer än ett år efter att blodfläcken påträffades fick länsstyrelsen in en vargskit från Dalarna som kom från vargen. Rolf Lundqvist från Enviken gjorde fyndet.

– Jag gillar vargar och tycker att de ska få leva, säger Rolf Lundqvist, som är medlem i Svenska Naturskyddsföreningen och bland annat har jobbat med urskogsinventeringar åt länsstyrelsen i Dalarna. Den 14 januari 2017 fick länsstyrelsens personal tips från allmänheten om vargspår. Spåren ledde ut på Valåssjön i Hälsingland. – Vår personal spårade varg närmare 1,5 kilometer och fann mycket blod på isen. Men det var blod som blivit överkört av skotrar och som därför smetats ut på isen, berättar Hans Nordin, chef för inventeringsverksamheten vid länsstyrelsen i Gävleborg. Polis och åklagare drog slutsatsen att vargen dött på platsen. Den gick inte därifrån på egna ben, har åklagare Åse Schoultz berättat både i Jaktjournalen och andra medier. En stor polisutredning drogs igång och fyra män greps och anhölls. Två av dem satt häktade i 31 dygn, vilket Jaktjournalen berättat om i flera artiklar. I mars i år lades förundersökningen ned i brist på bevis.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu