Vargvännen Rolf Lundqvist lämnade över en vargskit efter en "illegalt dödad" varg, över ett år efter att vargen skulle ha skjutits. Foto: Curt Kvicker.

Rolf lämnade in vargskit ett år efter att vargen ”dödats illegalt”

Nu framkommer nya uppgifter om vargen som ska ha dödats illegalt på Valåssjön i Hälsingland. Mer än ett år efter att blodfläcken påträffades fick länsstyrelsen in en vargskit från Dalarna som kom från vargen. Rolf Lundqvist från Enviken gjorde fyndet.

– Jag gillar vargar och tycker att de ska få leva, säger Rolf Lundqvist, som är medlem i Svenska Naturskyddsföreningen och bland annat har jobbat med urskogsinventeringar åt länsstyrelsen i Dalarna. Den 14 januari 2017 fick länsstyrelsens personal tips från allmänheten om vargspår. Spåren ledde ut på Valåssjön i Hälsingland. – Vår personal spårade varg närmare 1,5 kilometer och fann mycket blod på isen. Men det var blod som blivit överkört av skotrar och som därför smetats ut på isen, berättar Hans Nordin, chef för inventeringsverksamheten vid länsstyrelsen i Gävleborg. Polis och åklagare drog slutsatsen att vargen dött på platsen. Den gick inte därifrån på egna ben, har åklagare Åse Schoultz berättat både i Jaktjournalen och andra medier. En stor polisutredning drogs igång och fyra män greps och anhölls. Två av dem satt häktade i 31 dygn, vilket Jaktjournalen berättat om i flera artiklar. I mars i år lades förundersökningen ned i brist på bevis.

Vargskit hittad efter dödsdatumet

Vargen har namnet G95-16 i datasystemen där vargforskarna och länsstyrelserna bokför alla vargar som hittas i Sverige. Den föddes 2015 i Långsjöreviret i Leksands kommun och konstaterades första gången 2016. Därför fick den 16 som sina sista siffror i namnet. Nu framkommer uppgifter om att det har bokförts ett spillningsprov från vargen drygt 14 månader efter att blodfläcken påträffades på Valåssjön i Hälsingland. Den förra urskogsinventeraren Rolf Lundqvist, som jobbat åt länsstyrelsen i Dalarna och är medlem i Svenska Naturskyddsföreningen, ringde sin gamla arbetsplats och berättade att han hittat en vargskit. Länsstyrelsens personal åkte hem till honom och hämtade den. Vargskiten visade sig komma från samma varg som enligt polisens och åklagarens övertygelse dog på Valåssjön och hittades i vargens födelserevir, Långsjöreviret, cirka 70-80 kilometer sydväst om Valåssjön. Vargspillningen är daterad den 21 mars 2018, alltså drygt 14 månader efter att vargen ska ha dött på Valåssjön.

”Goda nyheter”

– Är inte det goda nyheter då? säger Rolf Lundqvist när Jaktjournalen når honom.

Hur gick det till när du hittade skiten? – Jag är 75 år gammal och gammal rocksångare och kommer inte ihåg några närmare omständigheter. Minneskapaciteten är inte vad den varit. Men jag åker vägen över Långsjön när jag ska gena till min sommarstuga i Gördalen i Särna. Jag såg väl någon ”ruka” i vägen och plockade upp den, säger Rolf Lundqvist. Är du för varg? – Ja, jag är intresserad av varg. Jag är aktivist, framförallt när det gäller skydd av skog – och vargen finns ju gärna i skog. Jag tycker att vargen ska få finnas, svarar Rolf Lundqvist. Är du jägare? – Nej, inte det minsta. Jaktjournalen återkommer under dagen med kommentarer från vargforskare och åklagare.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21