Schillerstövaren Kjelldalens Curtan vann klubbmästerskapet för harstövare 2020 i Örebro län. Nu har han inga vargsäkra marker där han kan släppas. Foto: Privat

Örebro läns bästa harstövare söker vargfria marker

– Jag har flytt undan vargen i snart 40 år – och nu är markerna omöjliga att släppa hund på igen. Det berättar stövarjägaren Hans Mullis Lind, som har Örebro läns bästa harstövare men inga marker att träna sin hund på.

Det var i fredags mellan Järnboås och Nora i Örebro län som Hans var ytterst nära att förlora sin duktiga schillerstövare, Kjelldalens Curtan. – Jag blev uppringd av en person som berättade att det var fyra vargar på väg åt vårat håll. Som tur är kan jag vissla in hunden och han kom snabbt.

Hunddräpande vargar

Det är vargar som tidigare hållit till i trakterna av Hällefors, där de dödades tre jakthundar i fjol, som nu börjat röra sig på markerna där Hans jagar. Jaktjournalen har rapporterat om hälleforsvargarnas framfart bland annat

här.  Hans vann klubbmästerskapet i hare i Stövarklubben Örebro i år med Curre och drömmen har varit att försvara titeln efter nyår. Men nu begränsas möjligheterna till träning. – Det är så mycket varg i stora delar av Örebro län, att det överhuvudtaget inte går att släppa en hund, konstaterar Hans.

Efterlysning på Facebook

Han lade ut en efterlysning på Facebook, att han önskar någonstans att släppa hunden utan att behöva oroa sig för vargattack. Det har dykt upp ett svar från Dala-Järna i Dalarna och ett svar från Hälsingland. – Man får åka långt om man ska komma utanför vargområdet. Och i Hälsingland är problemet minst lika stort som här, säger Hans. Hans hund är i grunden en rävstövare, men resultaten från drevprov visar att den även tillhör toppskiktet bland harhundar. – Problemet för mig har varit att jag inte kunnat träna honom ordentligt på grund av vargarna. Jag har till exempel inte kunnat starta på elitprov, alltså två dagar på raken. Han har varit för dåligt tränad för det, säger Hans.

Flytt undan vargarna

Han började sin karriär som hundförare i norra Värmland. En dag dök vargarna upp och efter ett tag fick Hans nog och flyttade till Kristinehamn. Men vargarna kom efter och ännu en gång beslöt Hans att riva upp bopålarna. Flyttlasset gick till Örebro län och Mullhyttan, där han också fick sitt smeknamn ”Mullis” – Jag har flytt vargarna i snart 40 år. Men jag vill inte att det här ska bli någon snyftartikel – vi är många drabbade och det finns de som har det betydligt värre än jag med vargarna, säger Hans Mullis Lind.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21