Åsa-Märta Sjöström, S-märkt kommunalråd i Fagersta, har tänkt på jägarnas arrenden när hon krävt staten på kompensation för svinpesten. Foto: Mikael Moilanen och privat, montage

Oklart hur jägare i svinpestområdet kompenseras

En miljon kronor i Fagersta – och en miljon kronor i Norberg. Det är den summa som finns att fördela till privatpersoner och föreningar som drabbats av svinpesten. Men exakt hur jägare, som betalat arrenden men inte fått jaga, ska kompenseras är inte klart.

– I dagsläget kan inte lova någonting. Vi har inte hunnit diskutera saken ännu, säger kommunalrådet i Fagersta, Åsa-Märta Sjöström (S).

Jaktjournalen har rapporterat att regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ge kommunerna Fagersta och Norberg sammanlagt sju miljoner kronor som kompensation för restriktionerna som sattes in under svinpesten.

Det blev förbjudet att vistas i skogarna och det drabbade både företag, föreningar och privatpersoner. Ännu finns inget besked hur företag ska ersättas – regeringen analyserar läget.

De sju miljoner kronorna som regeringen och Sverigedemokraterna nu lovat ge ska fördelas så här:

3,5 mijoner kronor till Fagersta kommun.

1,5 miljoner kronor till Norbergs kommun.

Det är ersättning för kommunens extra kostnader.

Har tänkt på jaktarrendena

Föreningar och privatpersoner, alltså civilsamhället får en miljon vardera i de båda kommunerna.

Det är kommunerna som bestämmer hur pengarna till civilsamhället ska fördelas.

– Vi har inte hunnit titta på saken alls ännu. Nu inväntar vi att vårbudgeten går igenom riksdagen och sedan kommer vi att be våra tjänstemän titta på hur vi ska gå vidare, säger Åsa-Märta Sjöström, kommunalråd i Fagersta.

Kommer jägare som inte kunnat jaga att få ersättning för arrendena de betalat?
– Just nu kan jag inte lova någonting om hur pengarna ska fördelas. Men jaktarrendena är en fråga som jag haft med mig hela tiden. Det var en tanke när vi begärde kompensation från staten, svarar Åsa-Märta Sjöström.

Enligt riksdagens informationsavdelning blir det debatt och beslut om regeringens vårbudget den 18 juni.