Göran Andersson med rävfällan som kan kosta honom 8.500 kronor i böter - om han fälls för jaktbrott. Foto: Mikael Moilanen

Ogillrad fälla skulle renoveras – nu riskerar Göran 8.500 kronor i böter

Assistentåklagare Mattias Wilhelmsson i Falun vill ha Linghedsbon Göran Andersson fälld för jaktbrott. Han åtalas för att inte haft någon namnskylt på en ogillrad rävfälla.

"}}

– Mycket märkligt. Det handlar om en uppenbart ogillrad fälla. Då jagar den ju inte och ska väl närmast betraktas som en trälåda, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Våren 2020 bedrevs det skyddsjakt på en närgången varg i byn Linghed i Dalarna. Det dök upp vargvänner i byn och de hittade Görans Anderssons värmländska tunnelfälla, som stod ogillrad för renovering på broderns mark.

Ringde polisen

– Vi kom upp till fällan och hörde att någon talade i skogen. Det var en kvinna som ringde polisen, berättar Göran Andersson.

Han hade haft rävfällan på en annan plats under drygt tiotalet år. Den flyttades till broderns mark och skulle få lite omvårdnad innan den togs i bruk igen.

Vargvännen tittade in i fällan och sa att den var gillrad.

– Nej, svarade jag och brorsan. Men det hänger ju en död fågel i den – om ett djur drar i fågeln, så går fällan igen, sa hon. Det är en vinge från en tjäder och fällan är ogillrad, svarade vi. Sedan visade vi hur man gillrar den, berättar Göran Andersson.

Han säger att fällan var märkt från början, men att skylten murknat under åren. Därför rev han bort den och slängde i soporna innan fällan flyttades.

Utredningen återupptogs

Polisens förundersökningsledare lade ned utredningen, men någon överklagade och ny förundersökning inleddes efter beslut av en chefsåklagare.

Assistentåklagare Mattias Wilhelmsson i Falun har åtalat Göran Andersson för jaktbrott. Först skrev han i gärningsbeskrivningen att Göran Andersson jagat med en omärkt fälla. Men fällan vara alltså ogillrad.

– Det där var en olycklig formulering. Det blir fel att påstå att man bedrivit jakt, med tanke på att fällan var ogillrad. Då ändrade jag gärningsbeskrivningen till att Göran Andersson har använt ett fångstredskap utan att märka det, säger Mattias Vilhelmsson till Jaktjournalen.

Kan den betraktas som en fälla när den är ogillrad – är det inte bara en låda?
– Jag gör min tolkning. Den föreskrift som jag menar att Göran Andersson brutit emot finns i 26 paragrafen, andra stycket i Naturvårdsverkets föreskrifter 2002:18. Där står att redskap som används, vare sig de är gillrade eller inte, ska märkas med användarens namn, adress och telefonnummer. Nu får tingsrätten pröva det, svarar Mattias Vilhelmsson.

Förskräckt

Han har föreslagit att Göran Andersson ska dömas för jaktbrott och att straffet ska bli 50 dagsböter a 170 kronor, totalt 8.500 kronor.

Göran Andersson är förskräckt.

– Vart är vi på väg? Man kan knappt ut i skogen längre innan man blir misstänkt för något brott, säger Göran Andersson.