Knubbsälsbeståndet i Kattegatt är rekordstort. Nu ska dietprover analyseras för att se hur de påverkar det ömtåliga torskbeståndet. Arkivfoto: Per Jonson

Ny forskning ska visa hur knubbsäl påverkar torsk

Forskare vid institutionen för akvatiska resurser ska ta reda på hur de rekordstora knubbsälsbeståndet påverkar torskarna i Kattegatt.

Beståndet av torsk i Kattegatt har varit alarmerande lågt sedan början av 2000-talet och en rad åtgärder har gjorts för att förbättra situationen. I dag förekommer inget riktat fiske efter torsk, och det har även etablerats marina skyddszoner för att skydda torsken under lekperioden, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande. – Vi såg små tecken på återhämtning av torskbeståndet i Kattegatt 2015, men det visade sig bara vara tillfälligt. Under de senaste åren har torskbeståndet minskat igen och börjar nu återigen närma sig historiskt låga nivåer, säger Johan Lövgren, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua). Förmodligen finns det i dag fler knubbsälar i Kattegatt än för 100 år sedan. Enligt senaste inventeringarna fanns det cirka 15 000 knubbsälar i området.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu