Kvinnan och hennes man ringde till polisen och anmälde sin granne för illegal vargjakt. Insatsstyrkan ryckte ut men nu riskerar anmälarna att dömas för falsk brottsanklagelse. Arkivbild: Gettyimages, montage

Anklagade granne för illegal vargjakt – nu riskerar de själva straff

Förundersökningen i ett rättsfall från Värmland är skrämmande läsning för jägare. Ett par anmäler sin jagande granne för illegal vargjakt - och polisens insatsstyrka stormar jägarens hus. Men anklagelsen visar sig vara falsk och nu riskerar det anmälande paret att dömas för falsk tillvitelse.

"}}

Det var i maj 2020 som polisen återigen blev uppringd av ett par som bor i en liten by i Värmland. Kvinnan i familjen har vid upprepade tillfällen under årens lopp kontaktat polisen och bland annat anmält att grannen skjuter på sin tomt.

Det har framförallt handlat om att hästarna skulle bli skrämda av skott. Men hennes berättelser har också gått ut på att det varit ”fylleslag” samband med skjutningar.

Den anklagade jägaren har därför vidtagit extra förebyggande åtgärder och ringt polisen och meddelat om det exempelvis skulle skjutas lerduvor på tomten.

Insatsstyrkan

I maj 2020 ringer kvinnan och hennes man polisen och säger att de bevittnat att grannen stått på sin altan och skjutit mot en varg på en angränsande åker. Det ska ha avlossats mellan sju och nio skott mot vargen.

Polisens regionala insatsstyrka rycker ut och griper grannen. Hans hus genomsöks, vapnen tas i beslag och mannen frihetsberövas under drygt tre timmar.

I utredningen tar polisen hjälp av länsstyrelsens personal och en specialtränad rovspårhund, som markerar på spår och blod eller vävnad från rovdjur. Hunden hittar inga slag efter varg på åkern där kvinnan och mannen påstår att en varg gått förbi och grannen skjutit på den.

I förundersökningen poängterar de utredande poliserna att kvinnans och mannens berättelse ändrats flera gånger under utredningens gång, att kvinnan inte svarar på frågor som poliserna ställer.

Mannen ändrar också sin berättelse och säger till poliserna som förhör honom att hans första utsaga kan ha berott på att han ville öka tyngden i bevisningen.

Till slut är deras berättelse att de sett en varg och att de hört skott.

Anklagelser på Facebook

Men vargen var aldrig där den dagen – i alla fall inte om man får tro länsstyrelsens rovspårhund. Och skotten avlossades med ett salongsgevär, av en anhörig till den anklagade jägare som tränade inför jägarexamen.

I senare förhör uppger den anmälande kvinnan bland annat att poliserna som upprättat förhörsprotokollen missförstått.

Kvinnan tar bild på en av polisbilarna utanför grannens hus och lägger ut på Facebook. Hon skriver:

”Illegal vargjakt utfört av grannen resulterade i oväntat besök. Varade i tre timmar så jag undrar om det fanns Gevalia kaffe hemma där”, skriver kvinnan.

Men polisen fann alltså inga belägg för att någon varg blivit beskjuten i den lilla byn den dag som kvinnan och hennes man gjorde en anmälan om det.

”Netflix-serier”

Jaktjournalen har som hastigast lyckats få kontakt med den anklagade jägaren.

– Människor som jag berättar det här för tror att jag tittat för mycket på Netflix-serier, säger mannen.

I förundersökningen vittnar han om att både han själv och hans familj mått mycket dåligt av anklagelserna. Alla i området vet vilken familjen är och har hört talas om misstankarna.

”Att få hela sitt liv omkastat av att poliser samt insatsstyrkor som dundrar in i ens hem var fruktansvärt”, säger mannen i ett förhör.

Falsk brottsanklagelse

Hela historien fick dock en ny vändning. Polis och åklagare inledde förundersökning om falsk brottanklagelse, så kallad falsk tillvitelse, och på tisdagen förra veckan stod värmlandsparet inför rätta för misstankarna.

Kvinnan stod också inför tingsrätten misstänkt för att ha misshandlat en annan granne med ett basbollträ.

Den drabbade jägaren har begärt 30.000 kronor i ersättning för kränkningen och 1.200 kronor för sveda och värk.

Dom kommer inom ett par veckor.