Nya lagen har trätt i kraft – nattjakten förenklad

Den 15 maj började den nya lagen gälla - en lag som förenklar jakten på vildsvin nattetid. Numera krävs inga särskilda tillstånd för att använda rörlig belysning och elektronisk bildförstärkning.

Efter påtryckningar har Riksdagen genomfört lagförändringar som möjliggör mer effektiv vildsvinsjakt nattetid. Lagen trädde i kraft i går, den 15 maj och gör det möjligt för jägare att jaga med rörlig belysning, elektronisk bildförstärkning samt termisk optik.

Användning av termiska kikarsikten är dock bara tillåtet på åtlar och i öppen terräng.

–  Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bl.a. grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige, sa Jennie Nilsson i ett pressmeddelande när lagförändringen beslutades för en dryg månad sedan.

Svenska Jägareförbundet har ställt sig positiv till lagförändringen men är skeptiska till användning av termiska kikarsikten.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill inte reglera löstagbara vapenmagasin

Regeringen har i sin proposition lagt fram ett förslag om att göra vapenmagasin tillståndspliktiga. Flera riksdagsledamöter har motionerat emot detta förslag och nu har Riksdagens justitieskottet i ett betänkande avstyrkt regleringen av vapenmagasin.
ANNONS ▼