Jaktnyheter

Nu drar Stövar-SM för rävhundar i gång

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar 2022. Det är ett stjärnspäckat startfält. Foto: Josefine Julén

I dag, lördag klockan 08 på morgonen startar svenska mästerskapet för rävdrivande stövare. Under två dagar gör Sveriges bästa stövare upp och Jaktjournalen liverapporterar från skogen.

"}}

Länk till liverapporteringen

Med bara dagar kvar till mästerskapet gjordes förändringar i startfältet. Rävhallarnas Foxy, Leif Malm från Hallands stövarklubb, hoppade av och ersätts av Ingemar Larsson med den fyraåriga schillerstövaren JJ RR SE J(RÄV)CH Revila’s Celine.

Revilia’s Celine startade senast i början av februari på särskilt rävprov och tog en elitetta med egenskapspoängen 59, respektive 60, under två dagar.

Tidigare avhopp

I mitten av februari ändrades startfältet senast inför stövar-SM för rävhundar 2022. Det var de inkvalade Ljusvattnetsbergets Luiz, ägare Bertil Rosén och Sally, ägare Mikael Karlström. De ersattes av schillerstövaren Jakt Champs Daisy med ägare Anders Karlsson och finska stövaren Rävahallarnas Dante, ägare Robert Lundahl, plats i startfältet.

Sex mot fyra

I startfältet finns nu sex stycken finska stövare och fyra schillerstövare. Fjolårets SM-vinnare, Peter Forendal och Speelas Garo, kommer till start, precis som andrapristagaren, Sten Åke Ek och Ebbarps Zäta, som vann 2020.

Under mästerskapet 2021 skiljde det endast en poäng mellan finska stövarna Garo och Zäta, och det är ingen skräll att Sten Åke som nu befinner sig på hemmaplan, har siktet inställt på segrartäcket.

Högst meriterade schillern

I startfältet hittar vi också Rävuddens Fanny med Ove Assarsson. Fanny är den högst meriterade schillerstövaren och dubbelchampion på räv i både Sverige och Norge. I Norge krävs det 120 drevminuter för ett förstapris.
Fanny är en rutinerad rävpiska med sina 9,5 år på nacken.

Hon direktkvalade sig till SM när hon ställde upp i Smålandsräven (2021) och fick 60, respektive 67 egenskapspoäng.

Rävuddens Fanny är Månadens hund – läs reportaget i Jaktjournalen nr 3, ute i butik

Jaktjournalen nr 3, 2022

Årets vinnare av Smålandsräven, Robert Lundahl och finska stövaren Rävhallarnas Dante är med i mixen. Robert har tidigare vunnit SM, år 2015 med finska stövaren Messie.

Även finska stövaren Kilbackens Raju-Jocke och Anton Engberg har tidigare vunnit både Smålandsräven och SM (2014).

Smygstart

På fredag smygstartar SM med lottning av domare och provrutor. På lördag stryks kopplen när landets bästa räv-stövare ska göra upp.

Jaktjournalen kommer som vanligt att rapportera live. Följ mästerskapet och läs mer om hundarna på Jaktjournalens SM-sajt.