Jaktnyheter

Norska myndigheter skärper tonen om fyrhjulingar

De norska myndigheterna har extra kontroller av hur exempelvis fyrhjulingar används av jägare. Arkivbild: Gettyimages

De norska myndigheterna ökar kontrollen av användning av bland annat fyrhjulingar i samband med jakt. Flera fall av olovlig körning har upptäckts de senaste åren.

Statens Naturoppsyn, SNO, har kontrollanter ute i skogarna.

– De senaste åren har våra fältarbetare i SNO avslöjat en omfattande användning av terränghjulingar under jakt och för transport till stugor och jaktcamper under jakten. Mycket av detta har varit olagligt. Därför kommer SNO till hösten att ha utökad motortrafiktillsyn i samband med jakt över hela landet, säger Ellen Hambro, direktör på Miljödirektoratet, på myndighetens webbsida.

Hon framhåller att det är tillåtet för jaktlagen att dra ut fällda byten med motorfordon. All annan användning av motoriserade hjälpmedel kräver speciella tillstånd från kommunen.

– Det innebär att när älgen eller hjorten är skjuten och död kan jägaren köra ut i terrängen med ett motorfordon för att transportera tillbaka det. Det är med andra ord inte tillåtet att använda fordonet för att transportera jägare och utrustning, eller under själva jakten, utan tillstånd från kommunen, säger Ellen Hambro.