Jaktnyheter

Nej från markägare stoppar skyddsjakt på mufflon och dovhjort

Markägaren säger nej och därmed blir det ingen skyddsjakt på mufflonfår och dovhjort på Storön. Arkivbild: Gettyimages

Historien om mufflonfår och dovhjortar, som länsstyrelsens tjänstemän anser är illegalt utplanterade på Storön i Vänern, verkar ha nått vägs ände. Länsstyrelsen vill att djuren skjuts men en markägare säger nej.

Jaktjournalen i flera artiklar rapporterat om dovhjortar och mufflonfår som dykt upp på Storön, en cirka 150 hektar stor ö i Vänern vid utanför Otterbäcken i Gullspångs kommun.

Det startades en polisutredning om illegal utsättning, men strax före jul lades polisutredningen ned. Polisen hade inga uppgifter som ledde utredningen vidare.

– Det är väl så med den här typen av ärenden att det är besvärligt att få till bevis, framförallt när människor helt enkelt inte pratar och säger vad de har sett, säger Joacim Carlsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till Mariestads-Tidningen.

Nej från markägare

Länsstyrelsens önskan är att mufflonfåren och dovhjortarna skjuts bort.

– Dels ställer de till skada för stugägare på ön, dels anser vi att ön är för liten för att djuren ska ha det bra, säger Joakim Carlsson till Jaktjournalen.

Men idén om skyddsjakt det ser ut att misslyckas. En stor markägare på ön säger nämligen nej till att djuren avlivas.

Därmed ser ärendet ut att att ha kommit till vägs ände.

– Jag ser inte att vi kan gå vidare när markägaren inte vill följa ett sådant beslut, att skjuta bort mufflonfåren och dovhjortarna på ön, säger Joakim Carlsson.

Det är alltså markägaren, som i och med sin jakträtt kan stoppa skyddsjakten.