Jaktnyheter

Utredning om illegalt utsatta djur läggs ner

Polisen lägger ner utredningen om illegalt utsatt vilt på Storön. Foto: Getty Images. Montage.

Polisen har nu lagt ner utredningen kring illegalt utsatta mufflonfår och hjortar på Storön i Vänern. Det går inte att bevisa vem som satt ut dem.

– Bevisbekymmer är skälet. Vi kan helt enkelt inte bevisa vem som har satt ut dem, säger Ola Sanfedsson på polisen i Mariestad.

Jaktjournalen har flera gånger berättat om hur mufflonfår och hjortar helt plötsligt dök upp på Storön i Vänern under våren 2022.

Misstankar uppstod om att djuren transporterats dit och placerats ut illegalt och både länsstyrelsen och privatpersoner gjorde polisanmälningar.

Läs mer: Viltinvasionen på Storön kan bli lång

Sedan dess har en polisutredning pågått men den har nu alltså kommit till vägs ände och lagts ner.

–  Vi har kommit ganska långt och tror oss veta hur det hänger ihop men vi behöver kunna vem som släppt ut dem på Storön och det har inte gått, konstaterar Sanfredsson.

Svårutrett

En förklaring menar han ärt att det handlar om ett brott som bara har böter i straffskalen. Det gör att polisen inte har så många tvångsmedel att ta till. Till exempel får man in te göra husrannsakan.

Läs mer: Utredningen om Storön till åklagare

Under utredningens gång har två personer delgivits misstankar om brott men de har nekat.

–  Vi har väl ibland haft känslan av att vissa vet mer än de vill säga men det är ju vi som hare bevisbördan. Utredningen har förvisso tagit lång tid men jag tycker att vi har vänt på de stenar vi anser oss kunna vända på.