Hårkorset

Krönika: Skäll inte på Liberg

Vargforskare Olof Liberg får mycket oförtjänt skäll, anser Jaktjournalens Mikael Moilanen. Foto: Gettyimages och privat, montage

Nyheten om fyra vargvalpar som attackerade en högt meriterad finnstövare utlöste en störtflod av hat mot vargforskare Olof Liberg på Facebook. Men ni som är jägare skjuter er själva i foten om ni skäller på Liberg - i alla fall med de vulgärargument jag hittills tagit del av, anser Jaktjournalens Mikael Moilanen.

"}}

Jaktjournalen berättade på tisdagen att en välmeriterad finnstövare attackerades av fyra vargvalpar utanför Smedjebacken på tisdagsmorgonen. Liberg var som vanligt tillgänglig och svarade på frågor och delgav den kunskap han skaffat sig under årtionden av forskning.

Jag kan ana att Liberg tycker att det är drygt när Moilanen ringer. Vi delar inte synen på den svenska vargstammen och han har fått mycket skit för sina raka uttalanden genom årens lopp.

Men Liberg är en vetenskapens hederskarl. Han berättar vad han känner till om varg – och han säger det utan omsvep. Han uppfyller därmed vetenskapens tredje uppgift, nämligen att svara på frågor om forskningen.

”Vi ska vara glada”

Han är hatad bland rovdjursextremister, som bland annat anklagar honom för att vara ingenjören bakom vargjakten. Han är hatad för att han utan omsvep berättar om problem med vargarna.

Det förskräckliga är att även delar av jägarkåren hatar honom. Och det är många gånger ett oresonligt hat, helt inriktat på person och fritt från diskussion kring saken. Kritisera gärna forskningen men ge er inte på personen!

Det finns forskare som gömmer sig på sina kammare och gör sig oanträffbara. Vi ska vara glada att det finns vargforskare som är tillgängliga.