Jaktnyheter

Köttbonde får 200 000 för vargskrämda stutar

En bonde i Örebro för nu ersättning för att varg skrämt hans djur till skogs. Foto: GettyImages

Fler än 40 nötdjur skrämdes till skogs av en varg i Örebro. En del av djuren var försvunna i 47 dagar och tappade mycket i vikt. Nu har bondens beviljats ersättning för vargattacken.

"}}

Bonden bedriver ekologisk nötdjursuppfödning och köper in cirka 40 ekologiska stutar varje år från en mjölkbesättning. Kalvarna är tre månader gamla när de kommer till hans gård, och slaktas vid 24 månaders ålder.

I slutet av juni 2019, skrämdes djuren ur sin hage av en varg. Händelsen besiktigades av länsstyrelsens personal och rovdjurshund, som bekräftade att angreppet orsakats av varg.

Samma dag fick bonden tag på 11 av sina djur, men 30 var fortfarande på rymmen. Det skulle dröja 47 dagar innan alla djuren var hemma igen. En del av dem hade då tappat mycket hull medan de varit på flykt.

Betalar ut ersättning

Länsstyrelsen har nu beviljat ersättning för vargangreppet, om totalt 205 000 kronor. Ersättningen ska täcka bondes egna kostnader, materialskador, jordbruksmaskiner och entreprenör som anlitades i samband med sökande efter de försvunna djuren.