Jaktnyheter

Körde runt med laddat vapen

Mannen hade en laddad studsare i bilen när polisen stoppade honom. Foto: Josefine Julén

En jägare i Västerbotten har dömts för brott mot vapenlagen, efter att ha ertappats med en laddad studsare i sin bil. Det är inte första gången mannen har problem med sin vapenhantering. Eller polismyndigheten.

"}}

Händelsen inträffade i början av november 2020, i Västerbotten. Mannen har i många år haft problem med alkohol och kört bil påverkad. Han är därför inte obekant med polisen som valde att stoppa honom när han körde bil.

Nykterheten var det inga problem med, däremot hade han ett laddat klass 1-vapen, en Browning .30-06 i ett vapenfodral i baksätet. En kula satt i loppet, som polisen plockade ut vid kontrollen.

Varit och jagat

För tingsrätten har mannen uppgett att han tidigare under dagen varit och jagat, och glömt bort att vapnet låg laddat i bilen eftersom han blev stressad av att se polisen som innan kontrollen stannat och pratat med honom.

Mannen hade bara haft sin förnyade vapenlicens i knappt tre år när han stoppades. Så sent som 2017 försökte han få tillbaka sin tidigare förlorade licens men fick avslag.

Polisen avslog med motiveringen att han gjort sig skyldig till brottslighet och att det ännu inte förflutit avsevärd tid.

Den gången gällde det en olovlig körning på en skogsväg.

Dagsböter

Under några år i mitten av 2000-talet dömdes han flera gånger för grovt rattfylleri och olovlig körning, men också brott mot vapenlagen. Då handlade det om en stor mängd patroner och det faktum att han vid tillfället inte hade vapenlicens.

”Under detta decennium och tidigare har han således haft uppenbara problem med laglydnad”, fastslog förvaltningsrätten som avslog hans önskan.

Mannen har nu dömts till dagsböter för brott mot vapenlagen och två fall av olovlig körning (i april), då hans körkort blivit återkallat.