Annons
Koppeltvång och munkorg på förbundsordförandens hundar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan hundattack
Båda hundarna som var inblandade i attacken måste nu bära munkorg när de vistas ute, undantaget under jakt. Foto: Gettyimages
Koppeltvång och munkorg på förbundsordförandens hundar

I våras bets en mellanpudel så illa att den fick avlivas. Nu kräver länsstyrelsen att Solveig Larssons jakthundar bär munkorg och endast får rastas av någon som är tillräckligt stark för att hålla tillbaka hundarna.

Det var tidigare i våras Jaktjournalen kunde berätta hur Jägarnas Riksförbunds ordförande Solveig Larsson under flera år haft jakthundar som attackerat och dödat både får och sällskapshundar.

I våras skadades en mellanpudel så svårt att den senare fick avlivas när Solveig Larsson under en motionsrunda på skidor, inte orkade hålla tillbaka en jämthund och en spetsblandning.

Får endast rastas av personer med tillräcklig fysisk styrka

I ett föreläggande från länsstyrelsen konstaterar myndigheten att de två jakthundarna utgör en risk och därför ställer de nu flera krav på ägarna.

Hundarna får inte rastas ihop eller tillsammans med andra hundar. När de rastas ska ett max två meter långt koppel användas och hundarna måste bära munkorg (förutom under jakt eller i hundgårdsvistelse). De får endast rastas av personer med tillräcklig fysisk styrka för att hålla tillbaka dem om de vill göra utfall.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Tidigare händelser som härrör till hundar som inte längre finns i livet har tagits med i bedömningen. Händelserna visar enligt länsstyrelsens mening att er förmåga att tygla missriktad jaktinstinkt hos era hundar har varit bristfällig.” och fortsätter.

”Länsstyrelsen bedömer att det är klarlagt att tillsynen av hundarna varit bristfällig vid flera tillfällen och att det orsakat stora verkningar för andra.”

Inget svar

Uppgifter som angetts i ett yttrande från ägarparet har inte gett länsstyrelsen skäl att ändra sin uppfattning och myndigheten gör också klart för paret att de kommer utvärdera vite, omhändertagande och omplacering om inte beslutet följs.

Jaktjournalen har kontaktat Solveig Larsson för en kommentar kring beslutet men inte fått något svar. I ett yttrande till länsstyrelsen frånsäger hon och maken sig ansvar för den inträffade händelsen och meddelar att de polisanmält hundägaren för olaga hot.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!