Jaktnyheter

Kommun anklagas för jaktbrott

Kommunen tog bort fågelbon under häckningsperioden. Arkivbild: Gettyimages
Kristinehamns kommun tog bort mossa och i samma veva åkte det med fågelbon. Nu menar en ornitolog att kommunen gjort sig skyldig till jaktbrott.
Det är P4 Värmland som berättar om ärendet med fågelbon på en kommunal fastighet i Kristinehamn. De togs bort när kommunen skulle rengöra taket från mossa. – Vad beträffar fisktärna och strandskata så måste man, om man vill ta bort deras bon med ägg och ungar, kontakta länsstyrelsen enligt något som heter jaktförordningen. Här har ingen kontakt skett och så vitt jag kan se det så föreligger det ett jaktbrott, helt enkelt, säger Ulf T Carlsson till P4 Värmland. Han menar att borttagande av mossa och fågelbon borde ha skett före eller efter häckningsperioden.

Medger misstaget

Fastighetschefen på Kristinehamns kommun, Ylva Jonsson, medger misstaget och säger till lokalradion att det hela bottnade i okunskap från kommunens sida. – Vi har lärt oss någonting och kommer att ändra våra rutiner. Hädanefter kommer vi, så fort det är takarbeten, att ställa frågor till berörda fågelkännare, säger Ylva Jonsson till P4 Värmland.