Annons
Ingen utökad vargjakt i Värmland | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan licensjakt 2021
Nya vargar har dykt upp i Stora Bör-reviret och länsstyrelsen säger nej till utökad licensjakt. Foto: Gettyimages
Ingen utökad vargjakt i Värmland
Nya vargar har redan börjat röra sig i reviret

Det blir ingen utökning av tilldelningen i licensjakten på varg i Värmland. Det har visat sig att andra vargar börjat röra sig i Stora Bör-reviret - en av dem sköts till och med under licensjakten.

Sex vargar har skjutits i Stora Bör-reviret. Men fortfarande rör sig varg i området och både Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund har sökt utökat jakt.

Värmlands Folkblad berättar i sin pappersupplaga att länsstyrelsen säger nej till att ytterligare vargar ska få fällas.

Länsstyrelsens personal började spåra av reviret redan sista dagen på licensjakten och då fann man spår efter ett revirmarkerande par från ett annat revir.

– Det tyder på att andra vargar börjat använda det och vi har inga indikationer på att det finns några vargar kvar från den ursprungliga familjegruppen som avsågs med licensjaktsbeslutet, så vi ser inte att det finns skäl att utöka tilldelningen, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen i Värmland, till Värmlands Folkblad.

Laxarbyvarg skjuten

Dessutom har DNA-prover visat att en av vargarna som fällt i årets licensjakt i Stora Bör-reviret kom från Laxarbyreviret.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland, konstaterar att principen att tömma ett område på varg, för att lätta på bördan för människor som varit drabbade av vargrevir länge, fungerar dåligt i Värmland.

– Därför behöver man i stället säga att det här området behöver vi tömma på varg. Om det är ett nytt revirmarkerande par i området innan jakten ens är avslutad kan man ju fundera på om man uppnår de effekterna man vill, säger Anders Olsson till Värmlands Folkblad.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!