Jaktnyheter

Hundägare på jaktprov attackerades med högaffel

Hundägaren blev attackerad av en man med högaffel. Mannen på bilden har ingen anknytning till texten. Arkivbild: Gettyimages

En hundägare på jaktprov i Västerbotten blev attackerad av en man beväpnad med högaffel. Nu åtalas mannen som ska ha utfört attacken och är misstänkt för misshandel och skadegörelse.

"}}

Västerbottens-Kuriren skriver i sin pappersupplaga att hundägaren var på jaktprov i oktober 2020 och att hunden först såg ut att följa älgspår.

Men snart visade GPS-pejlen att hunden i själva verket var på väg till en gård. Hundägaren och domaren åkte dit och såg att hunden tagit sig in i ett hägn där det fanns höns.

Hundägaren hoppade in bland hönsen och fick tag i sin hund. Då kom plötsligt gårdens ägare utrusande på gårdsplanen. Han sprang in i ladugården och kom ut igen med en högaffel.

Flydde i bilen

Hundägaren har berättat att mannen sprang med högaffeln rakt emot honom och att det inte gick att lugna mannen. Till slut såg hundägaren ingen annan råd än att med jakthunden i famnen fly över ett staket och till jaktprovsdomaren och bilen.

Mannen med högaffeln sprang efter och misstänks ha fått in en smäll över skulderbladet på hundägaren. Han ska sedan ha börjat slå mot bilen och orsakad en buckla innan hundägaren och domaren kunde fly.

I förhör har den åtalade sagt att han handlade i nödvärn eftersom han en längre tid haft problem med hundar som tar sig in på gården och biter ihjäl höns och skrämmer barn.

Han säger att han vid tillfället drabbades av tunnelseende och att syftet med högaffeln var att slå hunden, inte hundägaren.

Mannen uppger att jakthunden dödade tre hönor.