Hot gör att skyddsjägare hålls hemliga

Stockholm (JJ) Länsstyrelsen i Stockholm vägrar lämna ut namnen på jaktledaren och jägarna som deltog i skyddsjakten då Södertörnsvargen fälldes.

En kvinna har begärt ut namnen på dem som deltog i skyddsjakten på Södertörnsvargen. Foto: Gettyimages

Den närgångna vargtiken sköts i skyddsjakt i januari. I april fick länsstyrelsen in en begäran från en kvinna som vill ha ut namnen på de inblandade i jakten. Kvinnan skriver i mejl till länsstyrelsen:

”Hej
Jag begär att få ut namnet på ledaren för skyddsjakten, alla inblandade i skyddsjakten samt skytten”

Mejlet är undertecknat med ett kvinnonamn och med tillägget ”Jag e en liten råtta”.

Länsstyrelsen har med hänvisning till personalsekretess beslutat att inte lämna ut namnen.

Vägspärrar

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Vid tidigare skyddsjakter har det förekommit att enskilda vistats i jaktområdet i syfte att med olika medel störa jakten. I samband med nu aktuell skyddsjakt rörde sig maskerade personer i jaktområdet, där de upprättade ”vägspärrar” och stannade bilar och personer som rörde sig in och ut i området. Det förekom även att personer som var emot jakten förföljde bilar, som de misstänkte tillhörde jägarna. Polisen ökade sin närvaro i området med anledning av den situation som rådde.”

Personlarm

Länsstyrelsen skriver också att myndighetens personal har erfarenhet från tidigare skyddsjakter och då har jaktledare utsatts för hot och trakasserier i sociala medier

På grund av hotbilden i fallet med Södertörnsvargen fick jaktledaren särskilt säkerhetsskydd och annan länsstyrelsepersonal exempelvis personlarm.

Kammarrätten tvingade länsstyrelsen att lämna ut koordinaterna på var Södertörnsvargen sköts. Det ledde till det återigen uppstod en hotfull stämning i sociala medier, skriver länsstyrelsen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser