Hot gör att skyddsjägare hålls hemliga

Stockholm (JJ) Länsstyrelsen i Stockholm vägrar lämna ut namnen på jaktledaren och jägarna som deltog i skyddsjakten då Södertörnsvargen fälldes.

En kvinna har begärt ut namnen på dem som deltog i skyddsjakten på Södertörnsvargen. Foto: Gettyimages

Den närgångna vargtiken sköts i skyddsjakt i januari. I april fick länsstyrelsen in en begäran från en kvinna som vill ha ut namnen på de inblandade i jakten. Kvinnan skriver i mejl till länsstyrelsen:

”Hej
Jag begär att få ut namnet på ledaren för skyddsjakten, alla inblandade i skyddsjakten samt skytten”

Mejlet är undertecknat med ett kvinnonamn och med tillägget ”Jag e en liten råtta”.

Länsstyrelsen har med hänvisning till personalsekretess beslutat att inte lämna ut namnen.

Vägspärrar

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Vid tidigare skyddsjakter har det förekommit att enskilda vistats i jaktområdet i syfte att med olika medel störa jakten. I samband med nu aktuell skyddsjakt rörde sig maskerade personer i jaktområdet, där de upprättade ”vägspärrar” och stannade bilar och personer som rörde sig in och ut i området. Det förekom även att personer som var emot jakten förföljde bilar, som de misstänkte tillhörde jägarna. Polisen ökade sin närvaro i området med anledning av den situation som rådde.”

Personlarm

Länsstyrelsen skriver också att myndighetens personal har erfarenhet från tidigare skyddsjakter och då har jaktledare utsatts för hot och trakasserier i sociala medier

På grund av hotbilden i fallet med Södertörnsvargen fick jaktledaren särskilt säkerhetsskydd och annan länsstyrelsepersonal exempelvis personlarm.

Kammarrätten tvingade länsstyrelsen att lämna ut koordinaterna på var Södertörnsvargen sköts. Det ledde till det återigen uppstod en hotfull stämning i sociala medier, skriver länsstyrelsen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼