Jaktnyheter

Hedin-målet i Hovrätten – var god dröj

Karl Hedin har inte kunnat utöva sitt största intresse, jakten, sedan rättsprocessen inleddes och han fick sina vapen tagna i beslag. Foto: Mikael Moilanen

Det är inte säkert att det blir något avgörande i Hovrätten före årsskiftet i Karl Hedin-målet.
- Det är djupt beklagligt, säger Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin.

"}}

I mars frikände Västmanlands Tingsrätt samtliga åtalade i det så kallade Hedin-målet, där bland annat industriledaren och vargdebattören Karl Hedin stod åtalade för bland annat illegal jakt på varg.

Sedan har åklagare Lars Magnusson överklagat till Hovrätten, där det är beslutat att att det inte blir några förhandlingar i målet. Det ska avgöras med bevisningen i Tingsrätten som grund.

Före nyår?

Men hos Hovrätten i Stockholm finns ingen plan för när målet kan avgöras.

– Det är så många personer som är inblandade i stora mål och sitter häktade eller på anstalt – och måste gå före. Jaktbrottsmålet är inte prioriterat, säger Lotta Strindlund, domstolshandläggare på Hovrätten i Stockholm

Blir det före nyår?
– Det vågar jag inte säga. Alltihop står stilla i det ärendet just nu, svarar Lotta Strindlund.

Snart tre år

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, konstaterar att det gått nära tre år sedan processen mot Karl Hedin och de andra inblandade startade.

– De greps den 26 oktober 2018 och Karl Hedn var då 69 år gammal. Polisen håller fortfarande hans jaktvapen i beslag och vägrar till och med ta ett nytt beslut, så att vi kan överklaga, säger Sven Severin.

Han och Karl Hedin har ändå lämnat in en överklagan till Förvaltningsrätten, i hopp om att vapnen ska återlämnas och Karl Hedin ska kunna jaga igen.

– Polisens beslut att omhänderta vapnen är interimistiskt och ska omprövas om det sker förändringar. I det här fallet har det tillkommit en väsentlig förändring – nämligen att Karl Hedin har blivit frikänd i Tingsrätten. Vi har anmält saken till Justitiekanslern, säger Sven Severin.