Annons
Hade älgpass på pickupen - misstänks för grovt jaktbrott - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan älgpass
Detta är ett fotomontage, men jägaren hade sitt älgpass på flaket till sin bil och det är inte tillåtet. Foto: Gettyimages
Hade älgpass på pickupen - misstänks för grovt jaktbrott
En jägare i Norrbotten misstänks för grovt jaktbrott sedan polisen påträffat honom med ett älgpass på flaket till en pickup.
Norrbottens-Kuriren rapporterar i sin pappersupplaga att polisen genomförde en insats mot älgjägare i trakterna av Luleå och Boden i helgen. En jägare hade sitt älgpass på flaket till sin pickup och misstänks nu för grovt jaktbrott. – Det är inte alls i närheten av godkänt, säger Anders Holmlund, jakt- och faunaansvarig vid polisen i Luleå/Bodenområdet, till Norrbottens-Kuriren.

Delade meningar

Jaktjournalen har talat med en annan polis som sysslar med granskning av jakt och jägare och han tror att polis och åklagare får svårt att leda grovt jaktbrott i bevis. – Bilen måste väl ha stått stilla. Men jag vill inte ge mig in i någon debatt, utan låter kollegorna sköta sin utredning i fred, säger polismannen till Jaktjournalen. Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, håller dock med om att jägaren brutit mot lagen. – Möjligtvis skulle det kunna vara lagligt om bilen stod permanent uppställd och hjulen var borttagna. Men så länge det finns motor och hjulen sitter på så räknas det som motordrivet fordon. Det är ungefär som att sätta sig bak i bilen och använda bakluckan som regnskydd – det är inte heller tillåtet, säger Björn Sundgren.

Läser jaktlagen

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Värmland, Gunnar Glöersen, håller med och läser innantill i jaktlagen. Där står: ”31 § Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.” Efter helgens polisinsats har tre jägare också rättsligt efterspel att vänta sedan det påträffats ammunition i deras vapenmagasin, som förvarades i bilarna, skriver Norrbottens-Kuriren.

”Jättenöjda”

Annars tycker polisman Anders Holmlund att det var en trevlig insats i älgskogen. – Vi var jättenöjda med att det var så lite fel bland så många jägare. Sedan fick vi så bra bemötande när vi kom ut. Det var jättekul. Jägarkåren i Luleå och Boden ska ha ett stort plus, säger Anders Holmlund till tidningen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!