Hade älgpass på pickupen – misstänks för grovt jaktbrott

En jägare i Norrbotten misstänks för grovt jaktbrott sedan polisen påträffat honom med ett älgpass på flaket till en pickup.

Detta är ett fotomontage, men jägaren hade sitt älgpass på flaket till sin bil och det är inte tillåtet. Foto: Gettyimages

Norrbottens-Kuriren rapporterar i sin pappersupplaga att polisen genomförde en insats mot älgjägare i trakterna av Luleå och Boden i helgen. En jägare hade sitt älgpass på flaket till sin pickup och misstänks nu för grovt jaktbrott.

– Det är inte alls i närheten av godkänt, säger Anders Holmlund, jakt- och faunaansvarig vid polisen i Luleå/Bodenområdet, till Norrbottens-Kuriren.

Delade meningar

Jaktjournalen har talat med en annan polis som sysslar med granskning av jakt och jägare och han tror att polis och åklagare får svårt att leda grovt jaktbrott i bevis.

– Bilen måste väl ha stått stilla. Men jag vill inte ge mig in i någon debatt, utan låter kollegorna sköta sin utredning i fred, säger polismannen till Jaktjournalen.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, håller dock med om att jägaren brutit mot lagen.

– Möjligtvis skulle det kunna vara lagligt om bilen stod permanent uppställd och hjulen var borttagna. Men så länge det finns motor och hjulen sitter på så räknas det som motordrivet fordon. Det är ungefär som att sätta sig bak i bilen och använda bakluckan som regnskydd – det är inte heller tillåtet, säger Björn Sundgren.

Läser jaktlagen

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Värmland, Gunnar Glöersen, håller med och läser innantill i jaktlagen. Där står:

”31 § Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.”

Efter helgens polisinsats har tre jägare också rättsligt efterspel att vänta sedan det påträffats ammunition i deras vapenmagasin, som förvarades i bilarna, skriver Norrbottens-Kuriren.

”Jättenöjda”

Annars tycker polisman Anders Holmlund att det var en trevlig insats i älgskogen.

– Vi var jättenöjda med att det var så lite fel bland så många jägare. Sedan fick vi så bra bemötande när vi kom ut. Det var jättekul. Jägarkåren i Luleå och Boden ska ha ett stort plus, säger Anders Holmlund till tidningen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼