Jaktnyheter

Frias från misstankar om jaktbrott på fjället

Länsstyrelsens naturbevakare ryckte ut med helikopter och fann en utländsk jägare i en förbudszon. Nu frias jägaren från anklagelserna om jaktbrott. Arkivbild: Gettyimages

En utländsk jägare frias från misstankarna om jaktbrott i samband med en ripjakt i Jämtland. Bland annat påstår en inblandad naturbevakare att jägaren erkänt att han jagat inom förbudszon, men Östersunds tingsrätt underkänner bevisningen.

"}}

Länsstyrelsens naturbevakare fick tips från en renskötare, att det pågick ripjakt inom ett område där det rådde jaktförbud.

Naturbevakaren tog helikopter upp på fjället och fann den utländske medborgaren cirka 200 meter in i en zon där det rådde jaktförbud.

Så långt stämmer jägarens och naturbevakarens historier väl överens. Men jägaren hänvisar till att han slutat jaga för dagen och säger att den jakt han bedrivit var på tillåten mark.

Förnekar erkännande

Naturbevakaren hävdar att jägaren erkände att han jagat på platsen när de träffades på fjället. Jägaren säger att det måste ha uppstått språkförbistring, han har inte erkänt någon olovlig jakt.

Naturbevakaren har i utredningen berättat att renskötare vittnat om att man hört skott från förbudszon. Men tingsrätten finner att det är andrahandsuppgifter och att ingen sett att den utländske jägaren verkligen jagade där.

Östersunds tingsrätt ogillar åtalet och jägaren frias från misstankarna.