Jaktnyheter

Första vargreviret i Halland

Ett vargpar, som finns i ett område mellan orterna Simlångsdalen i norr och Mästocka i söder, har börjat revirmarkera. Det är Hallands första vargrevir i modern tid. Foto: Getty Images

Spårningar som gjorts i januari gör att länsstyrelsen i Halland nu går ut med beskedet att det första vargreviret har fastställts i länet. Spårsnön har avslöjat att det är ett vargpar som börjat revirmarkera inom ett avgränsat område.

– Det är dokumenterat att två vargar har bestämt sig för detta område och att de lämnar de spårtecken som för vargar signalerar att området är upptaget, säger Martin Broberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

DNA-analyser har bekräftat vargparets identiteter och båda var kända från Halland sedan tidigare.

Från Siggeforna och Viken

Hannen, G69-22, är född i reviret Siggefora 1 som finns i länen Uppsala Gävleborg. Tiken, G99-23, kommer från reviret Viken 1 i Västra Götalands län.

Det område som hittills har varit vargarnas kärnområde ligger mellan Simlångsdalen i norr och Mästocka i söder.

Ska fastställa revirgränserna

De genomförda spårningarna har skett inom ett relativt begränsat område. Därmed återstår för länsstyrelsens fältpersonal att fastställa revirets gränser.

– Det är känt att vargrevir kan vara mycket stora och att vargarna spenderar sin tid olika inom reviret. Av denna anledning kan det ta lång tid innan vi kan uttala oss om gränser med någon större precision, kommenterar Martin Broberg.

Efterlyser foton och rapporter

När det saknas spårsnö kan spillning och rester från byten visa var vargarna har rört sig. Länsstyrelsen uppmanar därför dem som hittar detta att fotografera fynden och omgående rapportera till Skandobs.