Jaktnyheter

Försäljning som kräver full koll

Den som säljer ljuddämpare måste inte bara försäkra sig om att köparen har vapenlicens. Att dämparen verkligen passar till det vapen den ska användas till måste också kontrolleras. Foto: Arkivbild

När licenskravet på ljuddämpare slopades 1 juli svämmade handelssajten Blocket över av annonser om begagnade dämpare. För den som säljer gäller det dock att se upp. Lagen ställer samma krav på privatpersoner som säljer begagnat, som på butikerna som säljer nytt.

"}}

Den som vill förse sitt jaktvapen med ljuddämpare behöver visserligen inte längre någon licens för själva dämparen. Men det betyder inte att handeln med ljuddämpare släppts helt fri.

Höga krav på säljaren

Köparen måste inte bara kunna styrka sin rätt att använda vapen, genom att visa upp en giltig vapenlicens eller lånehandling. Säljaren måste även försäkra sig om att ljuddämparen som ska byta ägare verkligen är kompatibel med vapnet den ska användas till.

Det räcker därför inte med att säljaren tar sig en titt på köparens vapenlicens. Som överlåtare måste man även försäkra sig om att ljuddämparens anslutningsgänga och utgångshål möjliggör skjutning med ljuddämparen monterad på det aktuella vapnet.

Säljare har straffansvar

Kort och gott betyder det att säljare och köpare måste mötas fysiskt, för att göra upp sin affär. Samt att köparen måste ta med sig både sin vapenlicens och jaktvapnet dämparen ska monteras på till mötet.

Privatpersoner som säljer begagnade ljuddämpare via olika handelsforum på nätet måste alltså vara lika noggranna i sin kontroll av köparen, som den som säljer nya jaktvapen över disk i butik.

Den säljare som brister i sin kontroll löper risk att ställas inför domstol.

logo
Elisabeth Däljemar