Debatt

Föreningen Sveriges Jägare: Öppet brev till Svenska Jägareförbundet

Föreningen Sveriges Jägare ställer frågan hur Svenska Jägareförbundet kan efterfråga samarbete i rovdjursfrågan, men själva tacka nej till desamma. Foto:Getty Images/privat. Bildmontage: Jaktjournalen

Den nystartade föreningen tycker att Svenska Jägareförbundet talar med kluven tunga.

"}}

När Jägareförbundets Madeleine Lewander strax före jul i ett klokt och välskrivet blogginlägg manade jägare och andra landsbygdsbor att samarbeta, var vi nog flera som förväntansfullt höjde ögonbrynen. Vi i Föreningen Sveriges Jägare (FSJ) höjde dem lite extra. Vi hade precis fått ett helt annat besked från förbundet, nämligen att man inte ville underteckna den regeringsskrivelse om rovdjursförvaltningen som vi ville skicka tillsammans med jägarorganisationerna. Jägareförbundet ville inte vara med på samma båt som Föreningen Sveriges Jägare.

Motståndarna samarbetar

Men det är ju så att vi gradvis förlorar mark i Sverige, vi jägare. Djurrättsorganisationerna har framgångsrikt torgfört sina ofta okunniga slutsatser om människors ”djuranvändning”. De har gjort det så framgångsrikt att deras agenda idag präglar beslut också hos våra myndigheter. Det drabbar alla oss som lever med, eller av, de vilda djuren. Men varför har de lyckats? De samarbetar.

En tydlig del av djurrättsorganisationernas mediestrategi har varit att framstå som En Stor Grupp Väljare. Då måste man omfamna den andre och respektera dennes egenskaper, i god samarbetsanda. Men vad gör vi jägare? Vi samarbetar inte. Vårt största intresseförbund, Svenska Jägareförbundet, motarbetar nu också samarbete med vissa andra. Men de säger annat på sin hemsida.

Utanför Sveriges gränser kan man iaktta ett liknande scenario när det gäller djurrättsförespråkarnas sätt att arbeta. De har vunnit mark, mycket mark, genom att framstå som just många med samma uppfattning. Jägare- och andra landsbygdsorganisationer har kämpat var för sig och blivit svagare och svagare i opinionen.

Men nu börjar det hända saker. I England har flera förbund gått samman för att driva landsbygdsfrågorna tillsammans. Sex månader senare har det givit resultat. Flera lagförslag som syftat till att ytterligare begränsa jägares rättigheter har nu röstats ner i parlamentet. Samarbete ger alltså framgång.

Vill vägra oss legitimitet

Tillbaka till Sverige. Vår förening FSJ fick nyligen en informell fråga från en förtroendevald i Jägarnas Riksförbund: om vi hade intresse av att samarbeta kring en skrivelse rörande lodjursförvaltningen i Östergötland. Självklart svarade vi ja. Vi må vara små, men vi tror att just samarbete tjänar Sveriges jägare allra bäst. Halvvägs in i processen fick vi veta att initiativtagaren till skrivelsen, Svenska Jägareförbundet i Östergötland, inte ville att vi skulle vara med!

När vi frågade en av Jägareförbundets förtroendevalda, fick vi det ärliga svaret att det berodde på att man inte vill legitimera FSJ som organisation. Samma signal har vi på senare tid fått från flera håll: Jägareförbundet vill inte ge legitimitet åt FSJ:s snart 2.500 jägare.

Samma dag publicerar Jakt & Jägare följande inlägg av Dan Franzén, JRF Östergötland:  

”…inget förbund, oavsett storlek, skall uteslutas från en samverkan som syftar till ett gemensamt mål.”
Heder åt JRF i Östergötland för en sådan inställning!

Utesluter annan organisation

Så vad sysslar Svenska Jägareförbundet egentligen med? Det luktar konstigt. Lite ensamt, liksom. Utåt talar man sympatiskt om vikten av samarbete (efter att man tackat nej till samarbete i en av de viktigaste frågorna).

I den andra ändan kväver man nya samarbeten genom att medvetet utesluta en annan jaktorganisation (med samma inställning) från debatten.

Hur starka blir vi jägare då? Den enda tolkning vi kan göra är att det för Jägareförbundet är viktigare vem som löser rovdjursfrågan, än att den blir löst. Man talar med kluven tunga.
Är detta i överensstämmelse med medlemmarnas önskemål, de som vill se en bättre rovdjurspolitik?

Föreningen Sveriges Jägare har från första början slagit fast att vi är ett komplement till våra båda jägareförbund, för jaktens framtid. Vi vill hjälpa till och vi är ointresserade av makt. Men framför allt är vi övertygade om att vi alla måste just samarbeta. För varje dag som vi inte gör det, kommer nämligen ytterligare någon rättighet att försvinna. Skärpning!

PS. FSJ kommer inom kort att bjuda in företrädare för Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund till ett samtal om hur vi kan samarbeta för jaktens bästa.

Thomas Ekberg
Föreningen Sveriges Jägare

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.
Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se