Annons
Flyttvargar på vandring – licensjakten stoppad | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 månad sedan licensjakt
De norska flyttvargarna har lämnat området dit de flyttades vid årsskiftet. Foto: Gettyimages
Flyttvargar på vandring - licensjakten stoppad

De norska flyttvargarna har börjat vandra och befinner sig nu utanför den norska vargzonen. Myndigheterna har stoppat licensjakten på varg.

Det var vid årskiftet som en ”gentiskt viktig” varg och hans tik flyttades till den sydligaste delen av norska den norska vargzonen. Detta för att de inte skulle riskera att skjutas i licensjakten.

Nu rapporterar att norska NRK att vargparet ”vandrar hemöver”.

Jakten stoppad

På söndagen meddelade Statsförvaltaren i Oslo och Viken att licensjakten på varg i områdena öster om väg E6 nu är stoppad i Viken fylke/rovviltregion 4, samt i kommunerna Sör-Odal och Kongsvinger i fylke Innlandet/rovviltregion 5.

”Statsförvaltarna i de två fylkena har getts myndighet av Klimat- och miljödepartementet att stoppa licensjakten utanför vargzonen tillfälligt eftersom det finns behov av att det för att förhindra att genetiskt viktig varg blir skjuten”, skriver Statsförvaltaren i Oslo och Viken på sin hemsida.

Myndigheterna följer nu vargparets vandring och kommer att tillåta att licensjakten återupptas när flyttvargarna är utom fara.

”Det är inte känt om det finns andra vargar i det aktuella området som inte kan skjutas på grund av stoppet i licensjakten”, skriver Statsförvaltaren.

Andra flytten

Licensjakten utanför vargzonen är tillåten mellan 1 december och 31 maj.

Den är andra gången den nu aktuelle varghanen flyttas. Första gången släpptes han ut i skogarna vid Kongsvinger men vandrade tillbaka igen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!