Fick kalldusch i Edinburgh – Lufthansa vägrade transportera vapnen

Magnus Bergström, Göteborg och hans fem kamrater stod handfallna när både deras vapen och bagage aldrig kom fram till Skottland. Den fem dagar långa jaktresan blev en mardröm. Lufthansa informerade dem aldrig om jaktvapenförbudet på flygresor till Skottland.

Fem av sex svenska jägare på plats i Skottland i ihoplånade jaktkläder. Foto: Magnus Bergström

Det har nu gått några månader sedan Magnus Bergström och hans kompisar reste till Straloch Estate strax norr om Edinburgh i Skottland för att jaga kronhjort. Nästa gång lär de välja ett annat flygbolag. För trots att det gått en tid hörs irritationen när Magnus berättar vad som hände.

– Jag hade ju varit i Skottland tidigare och var därför väldigt noggrann när det gällde att skaffa fram all nödvändig dokumentation för att föra in vapen i landet. Lufthansas nya policy kände jag absolut inte till. Jag uppgav till och med till bokningsbyrån att vi skulle resa med vapen och Lufthansa och fick svar att det inte var några problem. Lufthansa hade då kontaktats.

När gänget anlände Landvetter i slutet av oktober lämnade de in vapnen till Lufthansas personal. Eftersom det var särskilt bagage kostade transporten 1 700 kronor per person.

Inget bagaget

I Frankfurt hade sällskapet närmare fyra timmars väntan på anslutningsflyget. Väl framme i Edinburgh fanns bara Magnus resväska på bandet. De andra fem väskorna samt alla vapen saknades.

– Då funderade jag inte så mycket på varför min väska kom fram, men personalen sa att det måste blivit någon miss och att bagaget skulle komma med ett senare flyg och därefter köras upp till vårt boende på kvällen.

Vare sig väskor eller vapen dök upp. När killarna började googla hittade de till slut information om att Lufthansa sedan 2017 inte tillåter transport av vapen till Skottland.

– Det kom som en chock. Varför hade vi inte fått någon information om detta när vi bokade resan eller checkade in vapen och bagage. Anledningen till att min väska trots allt kom fram var att taggen den var märkt med hade slitits bort, säger Magnus.

Lånade ihop grejer

Det stod relativt snart klart att ingen av killarna skulle få sina gevär eller övrig utrustning. Hygienartiklar och underkläder köptes in lokalt. Jaktarrangören ringde runt och lånade ihop vapen, ammunition och jaktkläder så jakten ändå kunde bedrivas.

– Det känns så himla dåligt. Här har vi investerat tusentals kronor i jaktkläder och utrustning och så kommer de inte till användning. Men vi är oerhört tacksamma för den hjälp vi fick i Straloch.

Lufthansa svarar

Efter korrespondens med Lufthansa har grabbarna ersatts för de pengar de betalade för vapenfrakten. Men någon egentligen ursäkt och förklaring tycker inte Magnus de fått.

– Framför allt tycker jag det är märkligt att förbudet mot vapentransport inte kommunicerats ut till markpersonalen. Hade de känt till det på Landvetter hade vi hunnit åka och låsa in bössorna och ändå fått med oss övrig utrustning. Vi hade dessutom gott om tid i Frankfurt för att lösa problemet.

Lufthansas pressansvarig, Neda Jaafari känner till det specifika ärendet men vill inte uttala sig om det. Hon säger att information finns om vapenförbudet finns på Lufthansas hemsida. Och det finns det. Den är dock inte speciellt tillgänglig för den som söker den.

Anledningen till förbudet är enligt henne att det inneburit upprepade problem när vapen transporterats. Vilka för typer av problem vill hon dock inte ange.

Magnus Bergström vill nu varna andra svenska jägare som planerar att resa till Skottland för att jaga.

– Kolla upp vad gäller för det flygbolag du ska använda. Jag önskar ingen att hamna vår sits.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser