Jaktnyheter

Fem namngivna personer polisanmälda för att ha motat bort flyttvargar

Föreningen Rovviltets Röst har polisanmält fem personer som påstås ha motat bort flyttvargar. Arkivbild: Gettyimages

Fem namngivna har blivit polisanmäld för att ha motat bort flyttvargarna från området dit de flyttades av norska staten. Bakom anmälningen står föreningen Rovviltets Röst.

"}}

Vargarna sövdes och flyttades till Östvold i den norska vargzonen vid nyår. I slutet av februari började de vandra tillbaka mot platsen där de haft sitt revir.

Jaktjournalen har berättat att föreningen Rovviltets Röst tror att människor lyckades stöta bort vargarna från Östvold. Vargforskare Olof Liberg bedömer den möjligheten som osannolk.

Men nu berättar norska medier att Roviltets Röst polisanmält fem namngivna personer som påstås ha utfört bortstötningen av vargarna, skriver ABC Nyheter som citerar Smaalenenes Avis.

– Det är fem män vi har namnet på och som vi antar står bakom organiserad jakt på rovvilt. Detta är olagligt, och vi har därför levererat en polisanmälning, säger Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Röst.

Hotfulla kommentarer anmälda

Organisationen lämnar ofta in polisanmälningar och överklagar vargjakt. I Sverige gjorde de sig kända genom att lura bland annat kvällstidningar 2011

Det var skyddsjakt på en vargtik som dödade får i Småland och företrädare för Rovviltets Röst meddelade att de släppt lös vargliknande hundar. Detta för att de trodde att jägarna då skulle stoppa skyddsjakten.

Tidningen Jakt & Jägare skrev om bluffen, där Rovviltets Röst-medlemmar uttryckte belåtenhet över att de lyckats lura tidningarna.

ABC Nyheter rapporterar också att Senterpartiets ungdomsförebund i Norge har hittat hotfulla kommentarer på Facebooksidan som Rovviltets Röst driver. Senterungdomarna har skickat dem till den norska polisens säkerhetstjänst.