Jaktnyheter

Evald fick tre tjurar skjutna – ”man skjuter väl inte utan att veta vad man skjuter på”

Evald Palmér, köttbonde och jägare fick tre tjurar skjutna av vildsvinsjägare som misstog sig. Foto: Privat

Det var köttbonden Evald Palmér som fick tre tjurar av rasen highland cattle skjutna av vildsvinsjägare.
- Jag tänkte att de skulle betala för köttet, så var saken ur världen. Men det gjorde de inte och då lämnade jag in en polisanmälan, säger Evald Palmér till Jaktjournalen.

"}}

Evald Palmér och Birgitta Nors driver en ekologisk uppfödning av kor i Högsby kommun i Kalmar län och säljer köttet färdigstyckat och paketerat för i snitt 150 kronor kilot.

Vid 05.45-tiden lördagen den 31 juli ringde en markägare från Mönsterås, där Evald och Birgitta har ett arrenderat bete.

– Han berättade att tre av vår tjurar hade blivit skjutna av två utländska jägare som arrenderar jakt, berättar Evald.

70-80 cm högt vete

Det var 5 tjurar av totalt 18 stycken som rymt från hägnet och de befann sig i ett mognande vetefält när jägarna fick dem inom skotthåll.

Evald åkte till vetefältet och fann att höjden på grödan var 70-80 centimeter.

– Först sa de att tjurarna gått med huvudena nedåt och att de därför inte såg vad det var för djur. Sedan sa de att tjurarna gått i ett djupt dike. Jag misstänker att de hade värmesikten och såg vita konturer och sköt, säger Evald.

Han finner det märkligt att jägarna inte anade oråd när tjurarna, varav två hade en levandevikt på omkring 600 kilo, kom gående i vetet.

– De är för stora för att misstas för vildsvin. Man skjuter väl inte utan att se vad man skjuter på, säger Evald, som själv är jägare.

Prutade 7.000 kronor

Med benen urstyckade var köttvärdet på de tre tjurarna 107.000 kronor enligt den tariff som Evald säljer sitt kött. Han prutade summan till 100.000 kronor, men har inte fått några pengar.

Evald säger att markägaren, som jägarna arrenderade mark av, skämdes och tyckte att det inträffade var för djävligt. I samtalen med jägarna uppstod språkförbistring, så Evald är inte säker på hur de upplevde saken.

En polisutredning pågår och Evald vill inte avslöja vem markägaren är.

Jaktjournalen söker dock både markägaren och jägarna för en kommentar.