Jaktnyheter

Drevervalp dödad av varg – andra attacken på kort tid i Norrsjöreviret

Drevervalpen blev sju månader gammal. Foto: Privat
En sju månader gammal drevervalp dödades på torsdagsmorgonen av varg norr om Hällefors. – Jag mötte vargen och den hade hunden i käftarna, berättar ägaren.
Ägaren var ute med drevervalpen på skogsträning och släppte hunden vid 07-tiden. 45 minuter senare inträffade tragedin. – Hon gick på harslag och slog av något väckskall, så jag kunde följa henne. Plötsligt gallskrek hon och jag tänkte först att det var ett påstick. Men efter en stund började det låta konstigt och sedan blev det tvärtyst, berättar hälleforsjägaren för Jaktjournalen. Han sprang mot platsen och fick då se en varg som kom med drevervalpen i käftarna. – Jag sprang efter och skrek så mycket jag orkade. Efter en stund hittade jag hunden, men då fanns det ingenting att göra. Hon var redan död, berättar mannen.

Nära platsen där jämttik dödades

Platsen för attacken ligger inom det så kallade Norrsjöreviret. Den 11 januari vargdödades en värdefull jämthundstik ungefär en mil fågelvägen från platsen där drevervalpen blev ihjälbiten. Jaktjournalen har rapporterat om jämthundstiken här. Drevervalpens ägare är mycket ledsen över det inträffade och kan inte hålla tillbaka tårarna. – Man skaffar jakthund för att den ska få vara ute i skogen och jaga. De säger att bilar är farligare än vargar, men vargarna kommer man inte undan, säger mannen. Länsstyrelsens besiktningsman i Örebro län är på väg för att titta på drevervalpen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21