Jaktnyheter

DNA avslöjar: fjolårsvalp och vandringsvarg rev skånska får

Det var en inhemsk fjolårsvalp och en vandringsvarg från Sjundareviret som attackerade fåren i Hörby och Osby. Foto: Gettyimages

Det var en fjolårsvalp från Linderödsreviret och en vandringsvarg från Sjundareviret som låg bakom förra veckans många vargattacker mot får i Skåne. Det visar analysen av två av de DNA-prover som togs på angreppsplatserna.

"}}

Angreppen ägde rum i Hörby, Osby och Örkelljunga. DNA-prover togs på samtliga platser. Två av proverna har nu analyserats.

”Inte helt oväntat”

– I Hörby var det en fjolårsvalp från Linderödsreviret som vi redan hade spillning från som tagit ett djur. Det var inte helt oväntat eftersom platsen ligger inom reviret, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne, till Jakt & Jägare.

I Osby var det en hanvarg på vandring från Sjundareviret som lämnade spillning efter sig vid sjön Immeln i februari.

Vilken varg som angrep fåren i Örkelljunga är ännu inte klarlagt.

Vargpar i Hässleholm

Än så länge ses de många fårattackerna som något bevis för att ytterligare ett vargrevir bildats i Skåne. Men länsstyrelsen har tidigare i sommar fått in rapporter om att två vargar synts gå tillsammans i Hässleholmstrakten.

Personal från myndigheten har besökt området för att se om det går att hitta vargspillning efter vargarna. Privatpersoner som tror sig hitta vargspillning i området uppmanas att rapportera in sina fynd till länsstyrelsen.

– Det är lurigt med vargar, de kan gå tillsammans ett tag och sedan sära på sig utan att bilda ett revir, säger David Börjesson till Jakt & Jägare.