Debatt

Debatt: Hela havet stormar

Det stormar rejält på förbundet nu. Foto: Gettyimages/Logotyp Svenska Jägareförbundet

"Jag har varit medlem i Jägareförbundet i närmare 50 år men aldrig varit med om maken till turbulens. Vad är det som pågår?" frågar sig Jaktjournalens medarbetare Kjell Brännström

"}}

Startskottet lär ha varit Axdorffaffären år 2020. 2015 beslutade förbundsstämman att Jägareförbundet inte skulle samarbeta med WWF. Vilket är självklart eftersom WWF är motståndare till jakt – särskilt på rovdjur. WWF har även uttalat sig om jägarkåren som tjuvjägare.

Kostade styrelseplatsen

När vissa företrädare i förbundet senare ändå försökte närma sig WWF hjälpte Rickard Axdorff några skribenter med en insändare i Svensk Jakt i juni 2020. Författarna ville värna rågången mot WWF. Axdorff gjorde naturligtvis helt rätt!

Visselblåsandet kostade honom platsen som ledamot i förbundsstyrelsen. Bortröstandet av Axdorff säger dock något om takhöjden i förbundet. Trots att vi har åsikts- och yttrandefrihet i Sverige.

Inför stundande årsstämma föreslog valberedningen, efter lång betänketid, Per Klingbjer som ordförande. Han var helt ny i förbundet och skulle endast jobba 20 procent – till ett väl tilltaget arvode.

Att välja honom skulle medföra en för lång startsträcka i det akuta läge förbundet befinner sig ansåg många. Henry Sténson var också i början av nomineringstiden valberedningens förstaval till ordförandeposten.

Luktar ryktesspridning

Problemet är att ett antal länsföreningars ordföranden sprider rykten om att Sténson kan ha känt till och kanske gillat Axtdorffs agerande. Om så vore fallet borde detta ses som en merit och inte ligga honom till last.

Bortschabblandet av allmänna uppdraget och fjälljakten är frågor som måste tas itu med direkt. Därför föreslog ett antal länsföreningar en motkandidat, Henry Sténson, som redan sitter i förbundsstyrelsen och är insatt i alla aktuella frågor.

I den efterföljande turbulensen avsade sig Per Klingbjer kandidaturen nästan omgående, vilket visar att Sténson är ett bättre alternativ. Den som inte står upp för sin sak är inget att ha om det börjar blåsa hårt.

Men kampen mot Sténson har fortsatt. Motståndarna, med västerbottningen K G Abramsson och Johan Lundberg från Gävleborg i spetsen, lanserade en ny kandidat: Jonas Paulsson från Skåne, som nu också avsagt sig uppdraget och lämnat Jägareförbundets förbundsstyrelse med omedelbar verkan.

Räcker det inte nu?

Går det att välja Henry Sténson?

Trots att Sténson varit moderat kanske han kan få försöka att få tillbaka vinterjakten på ripa som K G Abramssons parti (S) såg till att vi nyss förlorade.

Kjell Brännström