Jaktnyheter

Därför är Speelas Garo Sveriges bästa rävstövare

Peter Forendal och Speelas Garo vann Stövar-SM räv. Foto: Josefine Julén

Stor envishet i slagarbetet, fantastiskt skall, ärligt drevskall och oömma tassar. Där har ni några av egenskaperna som Peter Forendal värdesätter hos Speelas Garo och som gör honom till Sveriges bästa rävstövare.

"}}

Slagarbetet är det Peter Forendal lyfter fram som Garos absolut främsta egenskap.

– Han tar sig an kalla slag med en djäkla envishet, hur krångligt det än är för honom. Går han 200-300 meter i ett slag, så förstor jag att han bestämt sig för att ta upp räven, berättar Peter.

Garo väcker ivrigare när det blir minusgrader.

– Men det är inte drevliknande och man hör tydligt när det är upptag. Han är ärlig, säger Peter.

Kaniner ny bekantskap

Tassarna har den här finnstövaren aldrig haft några problem med, men inkallningen funkar inte i alla lägen.

– Inkallningen är inte så jättebra om det luktar räv – då blir han blockerad. Men annars är han jättelydig.

Garos skall lämnar inget i övrigt att önska.

– Under andra tävlingsdagen på Gotland hörde vi honom på över tre kilometers avstånd – trots att det var så mycket snö. Ett tag trodde jag nästan att GPS:en ljög.

Garo är rådjursren och Peter konstaterar att han till 99 procent jagat bara räv de tre senaste åren. Gotlands kaniner var en ny bekantskap för honom.

– Det försvann en kanin in under en sommarstuga och då var Garo dit och drog något skall och morrade. Han var tvungen att kolla vad det var för någonting.

Liten hemmamark

Det blir mellan 50 och 60 jaktdagar per säsong för Peter och Garo.

– Hemmamarken är bara på 300 hektar och ligger ut med en stor väg mellan Falköping och skara. Därför blir det få jakttillfällen under början av säsongerna, tills det börjar komma snö – då kommer folk på att det är spännande med rävjakt och börjar ringa, berättar Peter.

Hur firar ni SM-segern?
– Ärligt talat har jag inte hunnit tänka på det. Det känns overkligt och jag är fortfarande seg i skallen av att ha vänt lite grann på dygnet i samband med den första inställda färjan till Gotland. Men det blir väl nåt tjo och tjim med familjen, svarar Peter Forendal.

2020 hade Peter Forendal och Speelas Garo kvalificerat sig till SM-tävlingarna, som på grund av coronopandemin genomfördes först i helgen som gick. Då uppmärksammades de i Jaktjournalen och fyllde hela förstasidan på papperstidningen.