Jaktnyheter

CZ 455 Thumbhole Yellow

CZ 455 Thumbhole Yellow är det senaste i CZ 455 familjen med några nya intressanta detaljer. Vi har kikat närmare på geväret i .22 lr. Flutad matchpipa med rekylbroms ger ett gediget intryck när småviltstudsaren packas upp. En gulsvart tumhålsstock med generösa mått ger studsaren ett fullvuxet utseende.
Som på tidigare 455 modeller finns möjligheten att komplettera med pipor i .17 HMR och .22 WMR och på så sätt med enkla pipbyten komplettera vapengarderoben. Prisbilden är dessutom mycket attraktiv. I dagsläget levereras CZ 455 Thumbhole Yellow i .22 lr. Pipor i övriga kalibrar finns för leverans. Vapnet har ett nyutvecklat avtryckarsystem, Flyweight Trigger System, som har alla justeringsmöjligheter man behöver som jägare och sportskytt. Faran ligger möjligen i att lockas att justera avtryckarvikten för lätt.

CZ

Zbrojovka Brno grundades 1918. Fabriken utvecklades från en reparationsresurs för järnvägsutrustning och armévapen till tillverkning av telegrafutrustning, järnvägsmateriel och verktyg. Vapenfabriken i Uhersky Brod, ett par mil sydost om Brno i Tjeckien byggdes 1936 baserat på det uppseglande politiska läget i Europa. All försvarsindustrin flyttades från Strakonice, nära den tyska gränsen till ett mera skyddat läge i Uhersky Brod där CZ i dag förfogar över toppmoderna fabrikslokaler. Efterkrigstiden innebar en ökad efterfrågan på jaktvapen i vart fall i Europas västliga delar. CZ är idag en av Europas största tillverkare av vapen.

CZ 455 Thumbhole Yellow

Basversionen av detta sportskyttevapen har en gedigen tumhålsstock med väl tilltagna mått. Underbeslaget och magasinschaktet är fräst ur ett stycke duralaluminium som har anodiserats i en gul nyans som matchar de gula inslagen i kolven. Pipan har matchdimensioner och är flutad. Mynningen är gängad och vapnet levereras med mynningsbroms.

Stock i laminerat trä

CZ 455 Thumbhole Yellow är ett relativt tungt, 3,4 kg, men ett välbalanserat vapen med rak kolvdesign. Kolven är välputsad och oljad men saknar nätskärning. Det finns inget som förbättrar greppet än den polerade laminatytan. Pistolgreppet har mått som passar min hand rätt väl. För den som har stora händer kan det nog upplevas som litet. Tumhålsstockar kan jag tycka fungerar väl med en rakrepeterande mekanism. Slutstyckshandtaget greppas då med pek och långfinger och rycks rakt bakåt och förs fram med tummen. Med lite övning går det väldigt fort. Med en mekanism som CZ 455 och andra måste handen ut ur stocken och greppa slutstyckshandtaget, för det uppåt och bakåt och därefter stängas. Det är en helt annan rörelse som tar längre tid innan tumhålet kan greppas. I dessa fall tycker jag en rak klassisk kolv är mera funktionell dessutom stilren och vacker. Men man ska ha i åtanke att det inte alltid är snabbheten i omladdning som är skälet till val av en tumhålsstock. Att handen får rätt vinkel i avfyringen är kanske en viktigare detalj. Framstocken har generösa mått och ger även utan nätskärning ett stabilt grepp då den fyller handen väl. Stocken är välgjord men inte plastbäddad. CZ har valt att sätta en gummibakkappa på Thumbhole Yellow. Som skydd är den bra för någon rekyldämpning behövs inte.

Mekanism

Mekanism och pipa hålls på plats i stocken med två skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat av duralaluminium. Magasinet för fem patroner är tillverkat i plast och stål med botten av duralaluminium i samma gula nyans som underbeslaget. Som tillbehör finns tioskottsmagasin. Det är synd att inte ett tioskottsmagasin är inbakat i priset.

Trevligt skytte

CZ 455 Thumbhole Yellow var en trevlig bekantskap på skjutbanan och presterade utmärkta träffbilder med nästan all ammunition som testades. Med Lapua Scoremax blev det bara ett 12 mm stort hål efter fem skott på 50 meter. RWS R50, och Lapua Polar Biathlon kom i samma klass. SK Magasin som är en bra träningspatron fungerade också bra i CZ 455 Thumbhole Yellow.

pipor och slutstycke

CZ uppger att man har kallhamrade pipor vilket också precisionen talar för. Kallhamrade pipor är annars inte så vanligt på .22-vapen. Slutstycket har traditionell utformning för en .22-studsare. Slutstyckshandtaget låser i lådan vilket fungerar utmärkt. Slutstyckskulan känns något större än vad som är vanligt vilket är bra då den är lätt att greppa. Det hade varit bra om slutstyckshandtagen hade varit en aning längre. CZ 455 Thumbhole Yellow har inte något fast sikte eller korn. Lådan är fräst med ett elva millimeters spår för enkelt montage av kikarsiktet. Marknaden erbjuder en uppsjö med fästen för kikarsikten.

”Flyweight Trigger System”

Avtryckarmekanismen har alla justeringsmöjligheter. En viss försiktighet rekommenderas då det är lätt att justera till så litet ingrepp och låg vikt att det börjar bli farligt. Något snelltryck finns inte och det behövs inte hellre sedan justering har gjorts. För den som har en äldre CZ 455 med serienummer A956497 eller högre kan ett ”Flyweight trigger system” köpas för cirka tusenlappen. En attraktiv uppgradering till rimligt pris. Säkringen har en lite ”liten” tangent med distinkta lägen som kan upplevas som trög och lite svårmanövrerad. Säkringen som sådan fungerar väl. CZ har som på sina andra studsare en ”bakvänd” säkring som är säkrad i sitt främre läge och osäkrad i det bakre.

 Flera intressanta kalibrar

CZ 455 Thumbhole Yellow har .22 LR som standardkaliber i dagsläget, .17 HMR och .22 WMR är tillvalspipor som finns för leverans. CZ 455 Thumbhole Yellow gör det möjligt att träningsskjuta med billig .22 lr och sedan jaga med en mera flackskjutande patron med samma vapen.  Både .17 HMR och .22 WM kan vara goda alternativ på ripfjället då de är mera flackskjutande än .22 lr. Alla tre patronerna är mer eller mindre vindkänsliga.

Sammanfattning

CZ 455 Thumbhole Yellow är en utmärkt småviltstudsare med alla justeringsmöjligheter i avtryckarsystemet. Vapnet är välbalanserat med utmärkta skjutegenskaper. Ett extra plus är den fina precisionen med flera olika patroner, men även med billig träningsammunition imponerade studsaren. Prislappen är inte den lägsta men med möjligheten att med små pengar komplettera med en pipa i annan kaliber gör CZ 455 Thumbhole Yellow till en intressant nykomling på marknaden.

Modell: CZ 455 Thumbhole Yellow. Kaliber:  .22 lr. .17 HMR och .22 WM som extra pipor Längd: 101 cm. Piplängd: 52,0 cm. Vikt: 3,4 kg. Magasin: För fem skott. Tioskottsmagasin finns som tillbehör. Pris: 11 295 kr. Pipor: Standard 2 100 kr, warmint 2 650 kr. Generalagent: Normark Scandinavian.