Brandmän med motorsåg räddade hund och älg

En älg och en älghund räddades på söndagen ur en vak i Sollefteå. Brandmän med motorsåg kom till undsättning.

Hunden kunde kopplas av en brandman som hasade sig ut till vaken med en Hansabräda. Älgen räddades med motorsåg. Foto: Jonas Kårén

Tidningen Ångermanland berättar om den dramatiska händelsen i sin pappersupplaga. En älghund och en älg gick genom isen ute på Faxälven och Räddningstjänsten i Sollefteå larmades till platsen vid 14-tiden.

– Jag tror det var en jämthund och den tog sig först själv upp ur vaken. Men den ville inte ge sig och gick inte att kalla in, berättar Jonas Kårén, styrkeledare, för Jaktjournalen.

Istjockleken var ungefär fem centimeter och brandmännen Patric Sjö och Martin Karlsson tog på sig torrdräkter och kunde med hjälp av en Hansabräda hasa sig ut till hunden och koppla den,

Kopplade hunden

– Jägaren blev väldigt lättad och glad när vi kunde fånga in hans hund med hjälp av ett koppel och ta honom med in till land, berättar Jonas Kåren för Tidningen Ångermanland.

Älgen kämpade för sitt liv i vaken och det fanns en eftersöksjägare på plats för att avliva den. Men brandmännen ville göra ett försök till i räddningsinsatsen. Med motorsåg sågade de upp en ränna i isen.

– Älgen var verkligen medtagen och först såg det inte ut som om den skulle klara sig. Men plötsligt fick den nya krafter och klev med stora steg mot land. Det var verkligen i sista sekunden, säger Jonas Kårén till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼