Brandmän med motorsåg räddade hund och älg

En älg och en älghund räddades på söndagen ur en vak i Sollefteå. Brandmän med motorsåg kom till undsättning.

Hunden kunde kopplas av en brandman som hasade sig ut till vaken med en Hansabräda. Älgen räddades med motorsåg. Foto: Jonas Kårén

Tidningen Ångermanland berättar om den dramatiska händelsen i sin pappersupplaga. En älghund och en älg gick genom isen ute på Faxälven och Räddningstjänsten i Sollefteå larmades till platsen vid 14-tiden.

– Jag tror det var en jämthund och den tog sig först själv upp ur vaken. Men den ville inte ge sig och gick inte att kalla in, berättar Jonas Kårén, styrkeledare, för Jaktjournalen.

Istjockleken var ungefär fem centimeter och brandmännen Patric Sjö och Martin Karlsson tog på sig torrdräkter och kunde med hjälp av en Hansabräda hasa sig ut till hunden och koppla den,

Kopplade hunden

– Jägaren blev väldigt lättad och glad när vi kunde fånga in hans hund med hjälp av ett koppel och ta honom med in till land, berättar Jonas Kåren för Tidningen Ångermanland.

Älgen kämpade för sitt liv i vaken och det fanns en eftersöksjägare på plats för att avliva den. Men brandmännen ville göra ett försök till i räddningsinsatsen. Med motorsåg sågade de upp en ränna i isen.

– Älgen var verkligen medtagen och först såg det inte ut som om den skulle klara sig. Men plötsligt fick den nya krafter och klev med stora steg mot land. Det var verkligen i sista sekunden, säger Jonas Kårén till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser