Blazer och Anders vann Klövvilts-SM för beaglar

Rågbrantens Blazer och Anders Sandlund vann årets upplaga av Klövvilts-SM, som Svenska Beagleklubbens region syd arrangerade i måndags.

Samtliga deltagare i Klövvilts-SM för beaglar 2019. I mitten fram segerekipaget Blazer och Anders Sandlund. Till vänster näst bästa ekipage, Tino och Lennart Sjöberg. Trea slutade Oh Em Ge och Jonas Björ.

Tävlingarna hölls i trakterna av Högsby i Kalmar län.

Markus Karlsson var kommissarie och Folke Johansson från Beagleklubbens centralstyrelsens jaktprovskommitté var fullmäktige.

Folke Johansson refererar här tävlingen:

Efter en natt med kraftiga regnskurar och stark blåst var vädret på måndagsmorgonen fortfarande ganska blåsigt och temperaturen låg runt 5 grader. Markerna var följaktligen ganska blöta, kanske var det bra väder för klövviltsdrev?

Provet livesändes på SBlK´s hemsida, Ingemar Zentio satt och tog emot rapporter från domarna under hela dagen. Ett mycket uppskattat inslag, cirka 8 500 följare noterades under dagen.

Bra resultat

Av rapporterna att döma gick det bra att hitta rådjur för alla hundarna. Drev på annat vilt än klövdjur räknas inte in i själva SM-tävlingen men stambokförs i det officiella drevprovsresultatet, detta var dock inte aktuellt vid detta prov. Det rapporterades även av domarna att vägvisarna gjort ett mycket bra jobb under dagen.

Efter en intensiv dag, där de flesta av hundekipagen hållit på i skogen minst 6 timmar av provdagen genomfördes ett slutet kollegium.

Man konstaterade att det, trots det blåsiga vädret som på en del håll gjorde att dreven blev svårare än normalt att bedöma, blev utomordentliga resultat. Samtliga hundar gick till pris, 5 av 10 hade dubbelpris. 5 hundar noterades också för helt tapptfria drev.

Hade rest cirka 100 mil

Resultatet sammanfattas i nedanstående prislista. Vinnare blev Anders Sandlunds hane Rågbrantens Blazer, ekipaget hade rest cirka 100 mil enkel resa. För detta belönades de med 100 SM-poäng.

Det var mycket jämnt mellan ekipagen i toppen närmast under 1:an, 2:an och 3:an samt 4:an och 5:an fick skiljas åt genom att utnyttja SM-reglernas anvisningar för hur lika poängsumma skall bedömas.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser