Blaser BBF 97 erbjuder fina valmöjligheter

blaser.jpgMed Blasers kombibock BBF 97 och ett dubbelstudsarpipset är man utrustad för de flesta situationer som kan dyka upp under jakt. Blaser har några ledord i sin vapentillverkning: säkerhet, precision, pålitlighet, användarvänlighet och mångsidighet. I BBF 97 erbjuder Blaser jägaren kombinationer och valmöjligheter för att anpassa vapnet helt enligt kundens önskemål.

Blasers energi och uppfinningsrikedom är något som måste beundras. Blaser har genom åren presenterat nya idéer och modeller som varit ban- brytande inom många områden. I stort sett alla Blasers vapen har nya tekniska lösningar, inte om­tyckta av alla, men välgjorda och välskjutande. Något som Blaser har revolutionerat är framför allt trycke, precision och regulering av brytvapen med kulpipa. Blaser R93 får väl dessutom sägas ha banat väg för rakrepeterande kulgevär.
Vapen från Blaser är kända för utmärkta avtryckarmekanismer, oavsett om det är en R93-studsare med matchpipa, en kombibock eller en dubbelstudsare med kulpipor i 9,3x74R eller grövre. Detta är inget som kännetecknar alla brytvapen, det är i många fall rent bedrövliga trycken på många drillingar som har prislappar som får en att dra efter andan.

Kombibock
Månadens testvapen är en Blaser BBF 97 kombibock med ett extra pipset i 8x57IRS. Kombins hagel­pipa var i kaliber 20/76 med kvarts trångborrning och kul­-pipan i kaliber .22 Hornet.
Kombinationen med 20/76 och .22 Hornet kanske inte är den mest allroundbetonade lösningen men det finns andra kombinationer för den som till exempel vill ha möjlighet att jaga rådjur med kombin. För fågeljägaren med trädskällare är det kanske den ideala beväpningen.
BBF 97 är snarlik BBF 95 men med den viktiga skillnaden att vapnet kan avfyras utan att man behöver spänna om mekanismen efter första skottet. BBF 95-mo­dellen har funktionen att man manuellt måste spänna upp meka­nismen igen efter att första pipan är avfyrad. Det torde krävas en hel del träning för att få den åt­gärden att sitta i ryggmärgen om man tidigare jagat och skjutit med en bock som inte behöver spännas om inför andraskottet.
Men som sagt är det BBF 97 vi testat och den är vidareutveck­lad och behöver inte spännas upp för ett andra skott. BBF 97 kan dessutom förses med ett dubbelstudsarpipset vilket inte är möjligt med BBF 95.

Ful eller snygg

Blasers brytvapen har en sär­-präglad design. Kolven har den klassiska tyska svinryggen och sirliga kindstöd. Det vi tycker kunde ha utformats annorlunda är själva kolvhalsen och pistolgreppet. Halsen är väldigt hög och kilformad och följs sedan av ett relativt brant pistolgrepp. Denna kombination på ett vapen med dubbeltryck gör att man har svårt att få en bekväm position med handen för båda avtryckarna. Lite beroende på hur stora händer och långa fingrar man har kommer det att bli obekvämt med antingen främre eller bakre avtryckaren.
Blaser har valt att avfyra den under pipan med den främre av­tryckaren vilket nog inte är den vanligaste lösningen på ett kombivapen. Här kan det finnas ut­rymme för misstag om man byter fabrikat och har haft en med kulpipan på bakre avtryckaren.
Som vi tidigare nämnt är kva­li­teten på tryckena som vanligt av utmärkt klass på Blaser BBF 97. Korta rena trycken som för­-enklar precisionsskyttet enormt. Vapnet saknar snälltryck men med tanke på hur bra trycket är känns behovet inte stort.

Gummispänger
Både kombin och dubbelstudsar­piporna ser ut som de har lödda sidospänger. Detta är dock inte fallet. Piporna är helt friliggande och mellanrummet döljs med gummiremsor. Detta gör vapnet oändligt mycket mer användbart på praktisk jakt. Man behöver inte oroa sig för dålig precision och kulor som inte träffar där man siktar på grund av värme­spridning.
Dessutom är överpipan på dubbelstudsarpiporna omsluten av ett ”ytterrör” som möjliggör relativt enkel regulering av pipor­na så samskjutning uppnås. Lösningen med ett yttre ”rör” gör att piporna ser lite klumpiga ut men detta uppvägs av att det går att regulera piporna utan att dränera bankkontot totalt hos någon duktig vapensmed när man byter patroner i vapnet.
Både kombins kulpipa och dubbelstudsarpiporna visade sig skjuta bra träff­-bilder och samskjutningen var bra med Blasers CDP 12,7 grams kulor.

Rakt anslag

Precis som på Blasers hagelbock F3 saknar BBF 97 roterande hanar som man hittar i de flesta hagelvapen av bryttyp. Anslaget mot tändhatten ser i stort sett ut som i en konventionell cylinderstudsare med skillnaden att slagstiftet är delat som på en vanlig hagelbock.
Mekanismen spänns upp med en stor tangent på kolvhalsen och den ersätter den traditionella säkringen. Ett mycket säkert system där vådaskott knappast går att åstadkomma utan att man först spänt upp mekanismen.
Det som möjligen är nackdelen med ett sådant system är att det kan gå något långsammare att spänna upp mekanismen än att osäkra med en vanlig mekanism som spänns upp när man bryter vapnet. Uppspännings­tangenten återgår till sitt bakre läge när man bryter mekanismen.
Tangenten förs med ett enkelt grepp till sitt bakre läge om skottmöjligheten inte utnyttjas.

Snyggt trä

Som vanligt har Blaser valnöt av mycket hög klass i sina vapen. Kolven på den BBF 97 vi testade höll mycket hög klass med vacker valnöt och kontrastrik ådring.   I detta fall har man valt en uppgraderad kolv vilket är en av de optioner som erbjuds på Blaser­vapen.
Tråkigt nog har Blaser valt att förse vapnet med en tunn plastbit som bakkappa i stället för det självklara valet av en diskret och snygg bakkappa av gummi. En bakkappa av gummi tycker vi är ett självklart krav på ett så pass dyrt och i övrigt påkostat vapen. Återigen en detalj som erbjuds som option om man vill. Till saken hör att en gummibakkappa ska passas in med hänsyn till skyttens armlängd så det är kanske bra att det görs med kundens medverkan.

Pärlkorn

Passningen mellan trä och metall är mycket bra, i stort sett är pass­ningen helt perfekt. Kolven ligger väldigt bra med de öppna rikt­medlen som sitter på båda pipseten. Kombipiporna har U-skåra och stolpkorn medan dubbel­stud­­sarpiporna har en V-skåra med ett fluoriserande pärlkorn. De öppna riktmedlen på dubbel­studsarpiporna fungerade fantas­tiskt bra på korta håll. Riktmedlen skulle vara nära nog optimala på drev­jakt om av­stån­det håller sig inom rimliga gränser.
Både kombipiporna och dubbelstudsarpiporna har Blasers sadelmontage. Man kan utan att oroa sig ta av och på kikaren allteftersom behov och jaktform förändras.
I testpaketet fanns ett Schmidt & Bender kikarsikte 1,5-6×42 med belyst sikte och Blaser Hit­point Pro. Med kikarsiktet på dubbelstudsare och rödpunkten på kombin är nog det mesta täckt. På älgbanan fungerade Blaser Hitpoint Pro otroligt bra på dubbelstudsaren.

Regulering

En dubbelstudsares samskjutning reguleras vid tillverkningen med en av tillverkaren eller av kunden vald patron. I detta fall har valet fallit på Blasers egen ammunition med en CDP kula i 12,7 gram. Vill man byta till Norma Oryx eller någon annan kula får man vackert tillbringa några timmar på skjutbanan och prova sig fram. Norma laddar 8x57IRS med Alaska, Oryx och Vulkan samt även en helmantel för fågel. För handladdaren finns många bra kulor att välja, t ex Wood­leigh, Swift A-Frame och Rhino.
Att regulera en traditionell dubbelstudsare med lödda pipor är inget man kan göra själv. Här krävs stor yrkesskicklighet och tålamod för att lyckas. Blaser har som tidigare nämnts löst reguleringen med tre små ställskruvar i övre pipan. Huruvida det är enkelt att förbättra samskjutning­en har vi inte utrönt. Men det är med all säkerhet enklare än att löda om piporna.
Vi testsköt dubbelstudsaren med Blaser CDP med 12,7 grams kulor. Precisionen var mycket god med 40–50 millimeter mellan kulorna på 100 m. Kombin pro­vades med RWS 3 grams halvmantel med mycket gott resultat.
Vi har för övrigt inte provskju­tit ett enda Blaservapen som inte presterar mycket bra träffbilder. Blaser kan sin sak när det gäller att tillverka vapen som skjuter tätt!

Blaser BBF 97
Vikt: 3,3 kg
Totallängd: 101 cm 
Piplängd: 60 cm
Kaliber: Hagelpipan kan fås i kaliber 12, 16 eller 20 med 70 eller 76 mm patronlägen. Kul­kalibrana är närmast obegränsat från .22 Hornet till .9,3x74R
Säkring: Separat kulspännare
Trycke: Två avtryckarePris: Kombibocken från 27 800 kr, dubbelstudsarpipsett 24 650 kr
Tillbehör och optioner: Blaser erbjuder ett stort sortiment med kolvträ, gravyrer och andra små godsaker
Generalagent: Normark Scandinavian AB

5.gifHelhetsintryck:
Mycket vackert kolvträ. Vapen­kombinationen mycket användbar.

5.gifPrecision:
Mycket bra precision med både kombi- och dubbel­studsarpiporna. Justeringsmöjligheten ett stort plus.

5.gifTrycke:
Utmärkt trycke och säkerhet.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser