Beslagtagna jakthundar säljs av länsstyrelsen

Länsstyrelsens personal bedömde att en av jakthundarna var nära att dö av svält. Alla tre hundarna beslagtogs och säljs nu.

Det var för drygt en månad sedan som djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen i Värmland fick ett anonymt tips om tre jakthundar som for illa i en hundgård.

– Första gången vi var på besök fanns det varken mat eller vatten i hundgården. En av hundarna vägde 14 kilo – ungefär tio kilo mindre än normalt. Det var bara skinn och ben och vi beslag tog den direkt, berättar Patrik Hallberg, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.

Med de andra två hundarna fick ägaren en andra chans. Men vid ett nytt återbesök, efter en vecka, visade det sig att hundarna minskat i vikt och de beslagtogs.

Säljs

– Vår bedömning är att hundarna inte fått mat på flera veckor. De har nu fått veterinärvård och återhämtat sig och är ute på försäljning. När allt är färdigt kommer en anmälan om djurplågeri att lämnas in mot ägaren, säger Patrik Hallberg.

En av hundarna har fått ett nytt hem. Förhandlingar pågår också med nya ägare till de två andra hundarna.

– Jag jobbar heltid med det här just nu. En del som hör av sig vill ha färdiga jakthundar och vi har inga kunskaper om hur bra de jagar, säger Patrik Hallberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser