Jaktnyheter

Beslagtagna jakthundar säljs av länsstyrelsen

Länsstyrelsens personal bedömde att en av jakthundarna var nära att dö av svält. Alla tre hundarna beslagtogs och säljs nu.
Det var för drygt en månad sedan som djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen i Värmland fick ett anonymt tips om tre jakthundar som for illa i en hundgård. – Första gången vi var på besök fanns det varken mat eller vatten i hundgården. En av hundarna vägde 14 kilo – ungefär tio kilo mindre än normalt. Det var bara skinn och ben och vi beslag tog den direkt, berättar Patrik Hallberg, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen. Med de andra två hundarna fick ägaren en andra chans. Men vid ett nytt återbesök, efter en vecka, visade det sig att hundarna minskat i vikt och de beslagtogs.

Säljs

– Vår bedömning är att hundarna inte fått mat på flera veckor. De har nu fått veterinärvård och återhämtat sig och är ute på försäljning. När allt är färdigt kommer en anmälan om djurplågeri att lämnas in mot ägaren, säger Patrik Hallberg. En av hundarna har fått ett nytt hem. Förhandlingar pågår också med nya ägare till de två andra hundarna. – Jag jobbar heltid med det här just nu. En del som hör av sig vill ha färdiga jakthundar och vi har inga kunskaper om hur bra de jagar, säger Patrik Hallberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21