Vapentest

Beretta 691 Field Vittoria

Beretta har utifrån 690-seriens teknik gått vidare och utvecklat en hagelbock som riktar sig till kvinnor. Utvecklingsarbetet har skett i samverkan med Berettas kvinnliga skytteteam vilket borgar för ett gediget ergonomiskt slutresultat. De mest utmärkande detaljerna är ett brantare pistolgrepp och en kortare kolv med en förhöjd kolvkam.
FABBRICA D’ARMI PIETRO BERETTA S.P.A är den äldsta delen i Berettakoncernen och har funnits i familjens ägo i 15 generationer från 1526 i Gardone Val Trompia i norra Italien. Vapenfabrikanterna har en efter en insett att intresset för jakt och skytte bland kvinnor ökar och med det ett behov av anpassade vapen. I många fall innebär dessa anpassningar att man kortar kolvar förändrar pistolgrepp för att få ett kortare och lättare vapen vilket naturligtvis är en fördel för kortare jägare och skyttar oavsett kön. Vad man inte gör är att tillverka en lättare mekanism eller smidigare låda. Fenomenet ger en spännande utmaning att designa en helhet som inte ser klumpig eller obalanserad ut. I verkligheten är det nog så att många mindre manliga skyttar skulle skjuta bättre med ett ”mindre” vapen och storväxta kvinnor klarar väl av vanliga vapen utan förnamnet ”dambössa”. När det kommer till hagelvapen är det dessutom så att en individuell utprovning är A och O för ett gott slutresultat.

Beretta 690-serien

Beretta 690-serien är uppföljaren till den mångåriga storsäljaren 686 som toppat försäljningsstatistiken under många år. Den i Sverige så bekanta 686 och den lite exklusivare 687 och sportskyttemodellen 682. Beretta verkar ha använt samma siffersystem för att skilja de olika typerna inom 690-serien. Om utsidan ser identisk ut så är insidan nyutvecklad. Mekanismen är byggd i moduler som sedan sätts samman till en färdig enhet vilket ger en effektivare produktion och därmed mindre tidsåtgång allt för att spara pengar och tid.

Beretta 691 Field Vittoria

Beretta 691 kommer att finnas i både kaliber 12 och 20 i höger och vänsterutförande. Kaliber 20 kan vara ett mycket intressant val för den som jagar mycket på fjället och går långa sträckor. Inte minst ammunitionsvikten är värt att ta i beräkning. Vapnet kan fås i tre olika piplängder, 66, 71 och 76 cm. Testvapnet hade 71 cm pipor och en vikt på 3,3 kg. Spången är 6 millimeter bred och traditionellt littrad. Ett litet silverfärgat korn avslutar. Beretta 691 Field Vittoria levereras i en trevlig plastkoffert och med fem choker som täcker de flesta behov. Chokenyckeln är enkel men har utmärkt funktion.

Kolv i valnöt

Beretta skriver att 691 Field Vittoria har valnöt av hygglig kvalitet i kolv och framstock. Testvapnet hade en mycket vackert ådrad valnöt med god porfyllnad. Beretta har försett kolven med en ordentlig bakkappa, Beretta MicroCore Field Rubber Recoil Pad, som fungerar väl. Den korta kolven i kombination med bakkappan gör att den inte har några tendenser att haka fast i kläderna vid skjutning. Framstocken har en utmärkt låsning som sina föregångare. Risken att det skulle uppstå något glapp mellan framstock och pipor förefaller liten. Kolvens drop, det vill säga kolvkammens lutning, kan väljas mellan 35, 45 och 55 mm vilket ger valmöjligheter beroende på ansiktsform.

Berettas geniala låsning

Beretta har en lika enkel som genialisk låsning. Två konade tappar glider in i motsvarande urfräsningar i pipblocket. Låsningen blir på så sätt självjusterande och mycket stabil. Jag har inte hört talas om att någon lyckats skjuta en Beretta glapp. Pipornas upphängning i mekanismen är kraftiga med stora urfräsningar och breda upphängningsbultar. Konstruktionen blir stark och stabil. Ejektorerna spänns när vapnet bryts och fungerade väl under mina testskjutningar. Optima Choke HP Berettas Optima Chokesystem har några år på nacken och skall vara mera motståndskraftiga mot intensivt stålhagelskytte än tidigare choker. HP chokerna är lite längre och uppges ge färre randhagel än företrädarna. Beretta 691 Field Vittoria har Steelium pipor som är tillverkade i specialhärdat stål som är mera värmetåliga och därmed slitstarkare.

Lugnt skytte

Beretta 691 Field Vittoria upplevdes som välbalanserad och uppförde sig utmärkt på trapbanan. Pistolgreppet känns bekvämt och den laserskurna nätskärningen ger mycket bra grepp. Hela vapnet känns lite ”rått” och trögt, en känsla som säkert försvinner efter en tids skjutning. Dagens CNC fräsar klarar mycket små toleranser och det är väl det som ger denna råa känsla i början. Avtryckarmekanismen fungerar väl även om det är ett kännbart släp i avfyringen. Säkringen är också en aning trög och kräver lite innötning. Jag är rätt fullvuxen men trots detta kändes det som kolvmåtten, piplängd och balans passade mig mycket bra och det gjorde skyttet till en trevlig upplevelse.

Sammanfattning

Beretta 691 Field Vittoria är en hagelbock med bra balans och mycket skjutglädje som passar framförallt för jakt men fungerar med säkerhet väl på trapbanan för den som så önskar. Träffbilderna är jämna utan förargliga luckor. Den kortare kolven gör den intressant för alla som är lite kortare i rocken, inte bara kvinnor. Toleranserna är små vilket i början kan upplevas som tröghet i vapnet. Beretta 691 Field Vittoria känns som en trygg investering då den bygger på en av den mest sålda Berettamodellen, 686. Huruvida man skall välja 66, 71 eller 76 cm pipor bör nog beslutas efter provskjutning. Jag tycker att testvapnet med 71 cm pipor känns bra som ett jaktvapen. Om det i huvudsak skall vara ett vapen för lerduvor kanske något längre pipor vore att föredra.

Beretta 691 Field Vittoria.

Kaliber:  12/76 eller 20/76.

Piplängd: 66/71/ 76 cm.

Längd:113 cm.

Kolvlängd: 34,5 cm.

Säkring: Automatisk säkring med pipväljare.

Spång: Ventilerad 6 mm bred spång med ett silverkorn.

Vikt: 3,2 kg.

Choker: Fem choker.

Pris:  30 490 kr.

Generalagent: Sako Sweden AB.