Vad minns du av nyhetsmånaderna mars och april?

Årskrönika: Lyckade lodjursjakter, uppmärksammade brottsfall och EU

Ny bottennotering efter hot som rasar in när det snackats lodjursjakt i SVT:s aktuellt. Nya EU-direktiv och förslag, samt en jäkla massa jaktlycka.

Mars-april

Mars startar med licensjakten på lodjur. Totalt får 201 lodjur fällas i jakten som pågår fram till sista mars.

I Gävleborg var licensjakten snabbt avklarad. Nio lodjur fälldes samma dag. Totalt var tilldelningen 30 och efter sex dagar var det fullskjutet.

Nionde mars fick länsstyrelsen i Jämtland utfärda skyddsjakt på lodjur. Licensjakten var avslutad men lodjur fortsatte att slå renar.

Inför licensjakten på lodjur måste de jägare som vill delta i jakten anmäla sig hos länsstyrelsen. I ett av mailen till de anmälda lodjursjägarna så blev det fel och alla mailadresser till registrerade jägare visades för alla som fick mailet.

Alla som fick mailet var registrerade för lodjursjakten det finns en viss möjlighet att även andra än jägare har valt att registrera sig och därmed har fått mailet och kunnat se mailadresserna.

Jägarna i Kalmar hade 32 lodjur på tilldelningen i årets licensjakt. Den 14 februari när totalt 25 katter var skjutna avlystes jakten på grund av att hondjurskvoten fyllts.

Får den som är lodjursinventerare också delta i jakten? Den frågan ska nu länsstyrelsen i Östergötland utreda.

– Vi har anlitat den här personen på grund av att det finns relevanta kunskaper om inventering, artkunskap och spårning och hur vilda djur beter sig. Om det sedan finns ett jaktintresse eller inte – det bedömer inte vi påverkar inventeringsresultatet, säger enhetschef Marie Larsson.

Enligt henne har länsstyrelsen fått ta emot en del synpunkter kring lämpligheten att en inventerare också jagar.

– Därför ska vi utreda om det finns några tveksamheter i att man jagar den djurart som man inventerar.

I slutet av mars kom länsstyrelsen fram till att det inte utgör en jäv-situation. Men att man ska utreda hur det påverkar allmänhetens förtroende för myndigheten.

Hur utredningen gick, kunde Jaktjournalen berätta i oktober.

Jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig Gunnar Glöersen har under tre år lagt stora delar av sin fritid på att filma lodjur. Det har resulterat i tre minuter film som nu visas av både engelska BBC och Sveriges Television.

Många lyckade lodjursjakter

Några som hade en fantastisk start på lodjursjakten var Erik och hans finnstövare Aika. Fem släpp och tre lodjur fällda.

Bröderna Per och Martin Spånberg har stora framgångar med sina hamiltonstövare i lodjursjakten i Kalmar län. Premiärdagen fick de ett lodjur – och på fredagsförmiddagen sköt de en till.

Den andra februari fälldes första lodjuret i Östergötland för Björn Lindberg och Martin Andersson, med First Walker Embla (som senare i år deltog i stövar-SM för rävhundar) och First Walker Zero.

Någon det också gick bra för är John Rubensson med finnstövaren Leif. ”Stolpe ut-jakter och slarv” säger han själv, men det har blivit tre lodjur.
Föregående tre säsonger har det skjutits totalt tio lodjur för Leif.

Christian Johansson fick skjuta sitt livs första lodjur när grannlagets laika kom med katten.

– Jag tror att det är första lodjuret som fälls någonsin i Gislaveds kommun, säger Christian.

Anton Engberg och hans trogna jaktkamrat och duktiga rävdrivare har uppmärksammats i Jaktjournalen flera gånger för sina prestationer i jaktprovsammanhang. Flerfaldig SM-vinnare och en långt och skadefritt liv som jakthund kunde i februari kompletteras med ytterligare en merit. Kilbackens Raju-Jocke tog upp och drev lodjur som husse Anton Engberg kunde fälla.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Men inte bara lodjur utgjorde jaktlyckan. Värmlänningen Christer Jansson sköt ett vildsvin med mycket stora betar. Trofén kvalar in som den femte största som någonsin mätts in i Sverige.

Hotet som följer

Att jakten på stora rovdjur river upp starka känslor är ingen nyhet. Men nog kan man kalla det för en riktigt bottennotering när flera tjänstemän på Svenska Jägarförbundet, nödgas ta hjälp av ett säkerhetsföretag. Detta efter att riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné medverkat i SVT Aktuellt.

Inom Svenska Jägareförbundet ser man nu över säkerheten för anställda och deras familjer. Förbundet inleder samarbete med ett säkerhetsföretag.

– Det här börjar bli för systematiskt och för jobbigt för våra medarbetare, framförallt medarbetarnas familjer. Vi måste agera – kanske borde vi ha gjort det tidigare.

Brott och straff

Det blev flera års fängelse för huvudmannen i jaktbrottshärvan i Västernorrland. Jaktjournalen har följt den omfattande jaktbrottshärvan i Västernorrland i ett flertal artiklar. Första mars kom domen mot de fyra inblandade i den historia som bland annat innehåller misstankar om över 20 tjuvjagade älgar och ombyggda vapen.

En jaktföretagare i Stockholmsområdet pekas i media ut som den som har levererat mufflon och dovhjort till Storön i Vänern och till Södra Gräsö utanför Öregrund. Djur som har planterats ut illegalt på öarna.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tycker att den illegala utplanteringen är beklaglig och dessutom skadas allmänhetens förtroende för svenska jägarkåren.
Det är alldeles självklart att detta är problematiskt, säger han.

Jägaren stod på pass och trodde sig se en björn mellan träden. Han sköt först ett skott som missade. Därefter sköt han ett till. Men det var ingen björn. I stället hördes ett ångestladdat skrik från jaktkamraten, tillika jaktledaren, som träffats i benet av den andra kulan. Nu åtalas jägaren misstänkt för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Robert Pettersson var en av männen som greps tillsammans med industriledaren Karl Hedin och anklagades för illegal vargjakt. I ett specialavsnitt av Jaktjournalen podd berättar Robert om händelsen och de följande åren, som satt djupa spår i honom och hans nära och kära.

Ännu en av de frikända männen i Hedin-fallet ha ersättning av staten för den tid han satt frihetsberövad.

Mannen var en av de personer som greps den 26 oktober 2018 när nationella insatsstyrkan slog till mot industrimannen Karl Hedin och flera andra.

Misstanken var grovt jaktbrott på bland annat varg, men alla de tilltalade friades både i tingsrätt och hovrätt.

Den uppmärksammade knivdomen där jägaren Erik dömdes för brott mot knivlagen, överklagades till hovrätten. De valde dock att inte ta upp fallet för prövning. Eriks juridiska ombud valde då att överklaga vidare till Högsta domstolen.

En polis som också var ordförande för ett viltvårdsområde i Dalarna misstänks för felaktigheter i samband med att han ska ha gripit fyra jägare under höstens björnjakt. Nu åtalas han.

Jakthundar

Jakthundsuppfödare och ”bulvaner” uteslutna ur SKK
En jakthundsuppfödare i Jönköpings län och tre ytterligare personer har uteslutits från Svenska Kennelklubben. Det handlar om djurskyddsfrågor och om Kennelklubbens förbud mot att anlita bulvaner i uppfödning.

En lång rad jakthundsklubbar kräver att Svenska Kennelklubben skärper tonen i vargfrågan. I en motion till Kennelfullmäktige efterlyser de att SKK slår hårdare vakt om den svenska traditionen med löshundsjakt

Svensk löshundsjakt är unik och bör utses till världsarv. Den menar Svenska jägareförbundet som på nytt lämnar in en ansökan.

– Det har ju jagats med löshund sedan istiden så vi tycker att det platsar på världsarvslistan. Till exempel finns ju falkenering med där, säger Svenska jägareförbundets ordförande Peter Eriksson.

Nu inleds processen med att få Institutet för språk och folkminnen att föra fram löshundsjakten som ett förlag till nytt immateriellt världsarv från Sverige. Förbundet lämnade in ett liknande förslag för ett par år sedan men då gick det inte vidare till Unesco.

Ordförandena i Stövarklubben och Älghundklubben är inte främmande för att vargfrågan på sikt kan komma att klyva Kennelklubben.
Jag tror att jakthundsklubbarna skulle kunna klara sig bra utan Kennelklubben, säger Rolf Karlsson i Stövarklubben.

Kennelklubbens ordförande kommenterar senare det uppror som gror i Jakthundsverige med anledning av vargfrågan. Thomas Uneholt är tydligt för att vargstammen reduceras i enlighet med riksdagens beslut.
– Det är inte bara jakthundsklubbarna som tycker att vi ska ha en stark policy när det gäller vargfrågan. Fler och fler hundägare är oroliga och bekymrade, säger SKK-basen.

Myndigheter myndigheter och myndigheter

Rovdjursvärnare från 29 länder försöker nu stoppa de svenska licensjakterna på varg och lodjur. I ett brev uppmanar de EU-kommissionen att dra Sverige inför EU-domstolen.

I slutet av mars kunde Renmarkskommitténs ordförande lägga fram en första tes.

Renmarkskommitténs sekretariat har kommit fram till att samebyarna i Lappland ”med övervägande sannolikhet” har samma ensamrätt som Girjas sameby till jakten och fisket på statens marker.
– Det är vår slutsats efter att ha granskat de historiska dokument som finns, säger kommitténs ordförande, säger Eric M Runesson.

Naturvårdsverket genomför förändringar i jägarexamen. De nya föreskrifterna har tagits fram i samverkan med Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund samt Polismyndigheten.

Sammantaget handlar det om regelförenklingar både för provtagare och provledare samt andra intressenter.

Nu uppdaterar Naturvårdsverket sina riktlinjer för skyddsjakt på stora rovdjur. De nya riktlinjerna tar bland annat fasta på domstolspraxis och fördjupar innebörden av begrepp som ”gynnsam bevarandestatus” och ”annan lämplig lösning”.

Det har bara gått runt en månad sedan de nya reglerna kring blyammunition vid våtmarker trädde i kraft. Nu tar EU:s kemikaliemyndighet nästa steg genom att komma med ett förslag om totalt blyförbud i ammunition.

– Förslaget är likt det som ECHA tidigare föreslagit. Nu blir frågan politik och ingen kan nog veta vad slutresultatet blir, säger förbundsjurist Ola Wälimaa

Något undantag för jaktstigar eller jägarexamen föreslås inte trots protester från Svenska Jägareförbundet. Inga undantag föreslås heller för gamla hagelvapen eller hagelvapen i udda hagelkalibrar enligt kraven från Europas jägarkår, säger Ola Wälimaa.

Den svenska regeringen säger nej till EU:s förslag om att införa totalförbud mot blyammunition.

Regeringen utvidgar och förlänger den pågående vapenutredningen. Det för att ”förenkla för legala vapenägare som jägare och sportskyttar”

12 500 ungskogar i landet ska inventeras av Skogsstyrelsen i år. Målsättningen från myndigheten är att få en bild av de betesskador älg och andra klövvilt orsakar. Samtidigt pekar utvecklingen av älgstammens numerär stadigt nedåt.

Vargrevir inventerade

Vargen sprider sig i södra Sverige med flera nya revir i Västra Götaland, Skåne och Östergötland. När inventeringen avslutades 31 mars visade den på totalt 75 revir varav 46 familjegrupper. Av dem delas sex med Norge.

När vi ändå är inne på varg. Läs den journalistiska berättelsen om en skadegörande vargs uppgång och fall.

På natten, morgonen den 26 januari stapplade alfatiken i Prästskogsreviret in under en gran och dog. Det här är historien om en minst elva år gammal varg vars liv kantades av attacker mot jakthundar. Hon överlevde beslut om både skyddsjakt och licensjakt.

Ännu fler nyheter

Fem brukarorganisationer vänder sig till regeringen och vill ha ett helt nytt regelverk för småskalig försäljning av viltkött. Bland annat vill de att kommunerna blir kontrollmyndighet för mindre vilthanteringsanläggningar.

Att vildsvinsstammen börjat minska märks nu också i kommunala matsalar. I Västervik har vildsvin tidigare funnits på menyn. Det gör det inte längre. Det är helt enkelt för svårt att få tag i.

Flera avslöjanden om Projekt varg utlovas när dokumentärfilmen Vargens återkomst – Den okända historien, har premiär. Filmen ska bland annat innehålla unika intervjuer med flera av dem som på 70-talet arbetade för vargens återkomst i Sverige.

MP-politikern och länsstyrelsetjänstemannen Maj Ardesjö kallade legal vargjakt för ”slakt” offentligt på Facebook. Men hon ångrade sig.
– Det var ett dåligt uttryck, säger Maj Aredesjö till Jaktjournalen.

– Jag tycker att det är osnyggt att en politiker och länsstyrelseanställd uttrycker sig på det sättet. Jag vill inte ha sådant uppkört i ansiktet, säger falujägaren Anders Wiklund.

– Jag har ändrat mig – och jag har bett om ursäkt, säger Maj Aredsjö till JJ.

Älgforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå har fått sensationella bevis för att älgkor stjäl andra älgkors kalvar.
– Jag blev vittne till hur en älgko gick in och försökte ta en radiomärkt älgkos kalvar, berättar Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU.

En jakt många jägare inte törs säga att de bedriver. Efter genomförandet av de nya jakttidsförändringarna häromåret har Svenska Jägareförbundet kovänt och säger sig nu arbeta med att få bort vårjakten i de södra delarna av landet.