Äggtjuvar hotar fågelarter som häckar i fjällen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
11 månader sedan äggtjuvar
Det är närheten till vägen som gör att äggtjuvar når de häckande fåglarna i Stekenjokk. Foto: Gettyimages
Äggtjuvar hotar fågelarter som häckar i fjällen
Länsstyrelsens naturbevakare jagar äggtjuvar som härjar i trakterna av Stekenjokk i Jämtland och Västerbotten. Fjällhäckande fåglar störs och kan på sikt försvinna från området, varnar länsstyrelsens naturbevakare.
Det är P4 Jämtland som som berättar om naturbevakare Håkan Berglunds kamp mot äggtjuvar. 2012 fick man fast människor som plockat ägg från 28 arter av fjällhäckande fåglar. I år har Håkan Berglund åtminstone fem bilnummer som han fått tips om och som kan sättas i samband med äggstölder. – Det är vägen genom Stekenjokk, som gör området lättillgängligt. De mesta bona har plundrats från vägen och 100 meter ut i terrängen, säger Håkan Berglund till P4 Jämtland.

Beträdandeförbud

I Stekenjokk finns ett område där det råder beträdandeförbud under juni och juli – för att de fjällhäckande fåglarna ska få vara i fred. – Ska fåglarna bli störda genom att det stjäls ägg, kommer vi inte att ha de här arterna här längre. De kommer att försvinna, säger Håkan Berglund till P4 Jämtland. Stekenjokk ligger i Strömsunds kommun i Jämtlands län och Vilhelmina kommun i Västerbottens län, några kilometer från norska gränsen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!