Jaktnyheter

Vill stoppa utökad skyddsjakt på varg

Johanna Sandahl, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, vill stoppa förslaget om utökad skyddsjakt på varg. Foto: Naturskyddsföreningen och Gettyimages, montage

Svenska Naturskyddsföreningen tar strid för att stoppa utökad skyddsjakt på varg. Att hela vargrevir skulle kunna skjutas, även så kallat genetiskt viktiga vargar, strider mot EU-reglerna, hävdar Naturskyddsföreningens ordförande.

"}}

Politiker i Miljö- och jordbruksutskottet, motsvarande en majoritet i Riksdagen, har meddelat att de ställer sig positiva till ett förslag om nya regler för skyddsjakt på varg. Det är politiker som företräder M, KD, C och SD.

Hela revir, även så kallat genetiskt viktiga vargar, ska kunna skjutas om de ställer till problem. Det ska även gå snabbare att få beslut om skyddsjakt, enligt förslaget.

”EU-rätten”

I en debattartikel i Altinget uppmanar nu Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen, politikerna att tänka om och rösta emot förslaget när ärendet kommer upp i Riksdagen på torsdagen.

Johanna Sandahl skriver att föreningen inte säger nej till all vargjakt. Hon pekar också att vargar som ställer till problem redan idag kan skjutas.

”Vad EU-rätten däremot inte ger utrymme för är jakt på alla vargar inom ett helt revir. Redan i juni 2007 fällde EU-domstolen vårt grannland Finland för brott mot art- och habitatdirektivet efter ett beslut om skyddsjakt på hela revir utan att särskilja de vargar som givit upphov till skadan”, skriver Johanna Sandahl.

Försvarar förslaget

Kjell-Arne Ottosson

Kristdemokratiske ledamoten av Miljö- och jordbruksutskottet, Kjell Arne Ottosson, håller fast vid förslaget och försvarar det.

– Vargen uppträder helt oskyggt och går till och med in på gårdsplaner och tar hundar – när hundägarna är i närheten. Orsaken är att vi inte har en fungerande rovdjursförvaltning. Vargen måste jagas för att lära sig att förstå att människan är farlig. Hade vi haft en fungerande licensjakt hade situationen varit bättre. Men hittills har Regeringen inte gjort någonting för att minska koncentrationer av varg i exempelvis Värmland, säger Kjell-Arne Ottosson till Jaktjournalen.

Ärendet debatteras i Riksdagen under eftermiddagen. Kjell-Arne Ottosson bedömer att debatten startar någon gång kring klockan 16.