Jaktnyheter

Vill skjuta järv med specialhagel – från motorfordon

Länsstyrelsens personal i Jämtland vill ha tillstånd att skjuta järv från motorfordon. Foto: Gettyimages, montage

Länsstyrelsens personal i Jämtland söker dispens för att få avliva järv med hagelbössa som avlossas från motorfordon.
- Vi har tillåtelse att använda specialammunition med väldigt bra effekt i, säger Martin Bergwall, handläggare vid viltenheten på länsstyrelsen i Jämtland.

"}}

Det handlar om två järvar som renägare inom en sameby i Jämtland fått skyddsjakt på.

– Renhjordarna befinner sig i trakterna av Tandsjövålen, på gränsen till Dalarna och Norge, och järvarna har jagat och skingrat renarna vid upprepade tillfällen, berättar Martin Bergwall.

Samebyns företrädare har rätt att utföra skyddsjakten med traditionella metoder, exempelvis med hjälp av hund. En järv har redan skjutits på det sättet.

Länsstyrelsens skyttar

– Om det blir skott från motorfordon, helikopter eller skoter, är det länsstyrelsens egen personal som skjuter, säger Martin Bergwall.

Reglerna säger att järv ska skjutas med klass 1-vapen, men nu begär länsstyrelsen i Jämtland dispens hos Naturvårdsverket för att få skjuta med hagelvapen från motorfordon.

Om terrängen medger det flyger helikoptern ned på låg höjd när avlivningen sker. Går det inte att skjuta från helikopter jagas djuret ikapp med snöskoter. Det gäller både järv och varg.

6,1-millimeters hagel

– Länsstyrelsens tjänstevapen är pumphagel och vi har tillåtelse att använda en specialammunition, Magnum Express från Remington. Det är 54-gramsladdningar med en hageldiameter på 6,1 millimeter. Det är 41 hagel i varje patron, berättar Martin Bergwall.

För vanliga jägare är 4-millimeters hagel maxstorleken som får användas.

– Det är väldigt god effekt våra hagelpatroner – det blir blir ett ögonblicksverk. Men våra skyttar skjuter ogärna på avstånd över 15 meter, och max skjutavstånd är 18 meter, säger Martin Bergvall.