Annons
Vargjakt stoppad - Nordulv hoppas att smålandsvarg flyttar till Östergötland - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan förvaltningsr
Vargjakten i Småland är stoppad efter överklagan från Nordulv och Jaktkritikerna, Foto: Gettyimages
Vargjakt stoppad - Nordulv hoppas att smålandsvarg flyttar till Östergötland
Förvaltningsrätten i Luleå har stoppat skyddsjakten på en varg i Jönköpings och Västra Götalands län sedan föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna överklagat jakten. Vargen skulle kunna flytta in i Långbogenreviret i Östergötland, tycker företrädare för Nordulv.
Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götalands län har tagit ett gemensamt beslut om skyddsjakt på varg sedan får dödats i fyra attacker i Gnosjö, Gislaved och Tranemo. Men på tisdagseftermiddagen meddelade Förvaltningsrätten i Luleå att Jaktkritikernas och Nordulvs krav på inhibition, alltså att jakten stoppas, tillmötesgås av rätten.

EU-lagstiftning

De båda föreningarnas företrädare anser att jakten strider mot EU-lagstiftningen. Jaktområdet är för stort och den skadegörande vargen har inte kunnat pekas ut, menar Jaktkritikerna och Nordulv. Nordulv anser att djurägarna haft gott om tid på sig att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, eftersom det är känt sedan många år att Sveriges vargar ska vara utspridda i hela landet utom Gotland och renskötselområdet.

Flyttar till Östergötland?

Nordulv menar också att vargen i Småland skulle kunna flytta in i Långbogenreviret i Östergötland, där alfatiken nyligen sköts i skyddsjakt. ”Då kan denna varg bli väldigt betydelsefull om det är en tik, framför allt om det är en genetiskt viktig varg vilket inte kunnat uteslutas. Hon skulle kunna överta den dödade Alfatikens plats i det befintliga reviret”, skriver Nordulv till Förvaltningsrätten i Luleå.

Stopp även i Västra Götaland

Länsstyrelsens personal i Västra Götaland fick in en överklagan mot vargjakten under tisdagseftermiddagen. På onsdagsförmiddagen kom besked från Förvaltningsrätten i Luleå, att jakten är stoppad även i Västra Götaland i väntan på att beslutets laglighet prövas. Länsstyrelserna har nu tid fram till den 10 augusti att yttra sig om den överklagade vargjakten.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!