Vargjakt stoppad – Nordulv hoppas att smålandsvarg flyttar till Östergötland

Förvaltningsrätten i Luleå har stoppat skyddsjakten på en varg i Jönköpings och Västra Götalands län sedan föreningarna Nordulv och Jaktkritikerna överklagat jakten. Vargen skulle kunna flytta in i Långbogenreviret i Östergötland, tycker företrädare för Nordulv.

Vargjakten i Småland är stoppad efter överklagan från Nordulv och Jaktkritikerna, Foto: Gettyimages

Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götalands län har tagit ett gemensamt beslut om skyddsjakt på varg sedan får dödats i fyra attacker i Gnosjö, Gislaved och Tranemo.

Men på tisdagseftermiddagen meddelade Förvaltningsrätten i Luleå att Jaktkritikernas och Nordulvs krav på inhibition, alltså att jakten stoppas, tillmötesgås av rätten.

EU-lagstiftning

De båda föreningarnas företrädare anser att jakten strider mot EU-lagstiftningen. Jaktområdet är för stort och den skadegörande vargen har inte kunnat pekas ut, menar Jaktkritikerna och Nordulv.

Nordulv anser att djurägarna haft gott om tid på sig att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, eftersom det är känt sedan många år att Sveriges vargar ska vara utspridda i hela landet utom Gotland och renskötselområdet.

Flyttar till Östergötland?

Nordulv menar också att vargen i Småland skulle kunna flytta in i Långbogenreviret i Östergötland, där alfatiken nyligen sköts i skyddsjakt.

”Då kan denna varg bli väldigt betydelsefull om det är en tik, framför allt om det är en genetiskt viktig varg vilket inte kunnat uteslutas. Hon skulle kunna överta den dödade Alfatikens plats i det befintliga reviret”, skriver Nordulv till Förvaltningsrätten i Luleå.

Stopp även i Västra Götaland

Länsstyrelsens personal i Västra Götaland fick in en överklagan mot vargjakten under tisdagseftermiddagen. På onsdagsförmiddagen kom besked från Förvaltningsrätten i Luleå, att jakten är stoppad även i Västra Götaland i väntan på att beslutets laglighet prövas.

Länsstyrelserna har nu tid fram till den 10 augusti att yttra sig om den överklagade vargjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼