Jaktnyheter

Varg märkt i pickup – veterinär biten i armen

Vargen gick genom isen och togs till en pickup för att värmas upp. Foto: Jaktjournalen och Gettyimages, montage
Det gick inte riktigt som personalen i forskningsprojektet Grensevilt tänkt när en varg skulle märkas i söndags. Vargen gick genom isen och fick tas till en pickup-bil för uppvärmning. I bilen blev en veterinär biten under vargens uppvaknande.
Grensevilt är ett svensk-norsk projekt där man bland annat studerar hur vargens återkomst påverkar älgstammen och älgjakten. I projektet sövs vargar. I söndags lyckades man ringa in hanvargen i Norrsjöreviret i trakterna av Ulriksberg i sydvästra Dalarna. Med bedövningspilen i kroppen rusade vargen för att undkomma helikoptern. Det bar sig inte bättre än att den gick genom isen i ett vattendrag.

”Inte så dramatiskt”

– Det var nog inte så dramatiskt – jag tror att han kom upp ur vattnet själv. Men jag kan inte detaljerna, för jag var inte med i helikoptern, säger Håkan Sand, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och i projektet Grensevilt. Inte heller ansvarige veterinären, Jon Arnemo, vet om vargen fick plockas upp ur vattnet eller om den tog sig upp på egen hand. Han var inte med på plats. – Jag har uppfattat det som att det inte var speciellt djupt i vattnet utan att den tog sig upp själv, säger Jon Arnemo. – Det händer lite då och då att de hamnar i vatten. De springer långt och ibland ut på isar som inte bär, kommenterar Håkan Sand.

Värmde upp vargen i bil

Enligt SMHI i Norrköping var temperaturen vid de närmaste mätstationerna, Fredriksberg och Ställdalen, mellan minus 7 och minus 10 grader under söndagen. Vargen var blöt och därför beslöt märkningsteamets personal att ta in den i en en pickup-bil. Man var tvungna att förhindra att vargens kroppstemperatur sjönk ytterligare. Kroppstemperaturen för en varg är normalt 38 grader. – Vi räknar med att en rejäl avvikelse från det normala är två grader upp eller ned. Som lägst noterade vi 34,8 grader när den här vargen märktes. Punkt ett är då att förhindra att temperaturen går ned mer. Punkt två är att försöka värma upp vargen, berättar veterinär Jon Arnemo.

Kritisk kroppstemperatur

Jaktjournalen har talat med en fristående veterinär som säger att en så låg kroppstemperatur måste ses som kritisk. – Det finns en gräns för när vargen riskerar att tappa medvetandet, även utan inflytande av de sövningsmedel som den påverkas av, säger veterinären. Därför genomfördes märkningen av hanvargen i Norrsjöreviret inne i pickup-bilen, som hade motorn igång för att hålla värmen i kupén Vid uppvaknandet inträffade en incident som Jon Arnemo nu rapporterat vidare uppåt till norska chefer med arbetsgivaransvar.

Veterinär biten

Vargen bet en norsk veterinär. Med det sövningsmedel som användes ges inget medel för att djuret ska vakna. Istället väntar personalen på att vargen själv kvicknar till. – Under uppvaknadet tog vargen käften över underarmen på en veterinär, säger Jon Arnemo. Vad fick hon för skador? – Hon fick ett litet hål i skinnet i underarmen. Jag har pratat med dem som var på platsen och det var ingen dramatisk händelse, säger Jon Arnemo.

Hallucinationer

Högg vargen henne? – Jag uppfattar att det är en slags reflex. Medlet som vi använder ger hallucinationer under uppvaknandet. Det händer att de biter i grenar och ting de kommer åt, säger Jon Arnemo. Veterinären fördes till läkare – enligt uppgift till Jaktjournalen Ludvika lasarett. Eftervården sker inom sjukvården i Norge. 2010 drunknade två så kallat genetiskt viktiga vargar i samband med en sövning i Hälsingland. Läs om det här. Den händelsen fick myndigheterna att se över märkningsförfarandet av varg. Läs om det här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21